SD vill bygga småskalig kärnkraft i Ågesta

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements©

I en debattartikel till Svenska Dagbladet har sverigedemokratiska toppföreträdare föreslagit att ett initiativ till att bygga kärnkraft i Ågesta borde bli av. I Ågesta låg Sveriges första kommersiella kärnkraftverk som var i drift mellan 1964 och 1974, anläggningen håller på att demonteras och det beräknas vara klart 2025 enligt Vattenfall.

Ordförande i riksdagens näringsutskottet Tobias Andersson (SD), gruppledaren i Stockholms stadsfullmäktige Gabriel Kroon (SD) och oppositionsrådet i Huddinge Felix Byström (SD) menar att platsen är optimal eftersom det legat ett kärnkraftverk där tidigare. De pekar ut att en SMR-anläggning, vilket är en förkortning för ett liten modulär kärnkraftsreaktor, är lämpligt att använda och att Ågestas anläggning som är under demontering kan användas samt moderniseras för att kunna driva en SMR-anläggning.

Desirée Comstedt som är vice ordförande för Fleet Development på Vattenfall menar i en intervju på Vattenfalls hemsida att SMR kommer gå snabbare att bygga jämfört med större traditionella kärnkraftsreaktorer. Kanada ska enligt Comstedt vara första land ut att få en SMR i drift år 2028.

I Sverige drev den rödgröna regeringen för att lägga ner fungerande kärnkraftsreaktorer. Flera framträdande företrädare för Miljöpartiet har varit öppna med att det varit politiska beslut och inte marknadsmässiga beslut som drivit fram nedläggningarna. Det hölls en omröstning om framtiden för Ringhals 1 och 2 i riksdagen den 22 januari, där riksdagen med en rösts övervikt röstade för nedläggning.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program