Dansk polis vill byta ut kinesiska kameror

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Danska myndigheter är oroliga över att kinesiska övervakningskameror kan innehålla vad de kallar digitala bakdörrar. Därför ska dansk polisen kontrollera kamerorna för att fastställa ifall somliga av dem behöver bytas ut, detta enligt TT-Ritzau/SvD.

Det har tidigare rapporterats om kinesiska övervakningskameror i Europa som har ansiktsigenkänning inprogrammerat. Bland annat har kinesiska övervakningskameror i Italien skickat information till ett okänt IP-nummer.

”Rikspolisen tittar på att det kan vara en säkerhetsrisk, när det generellt inte går att garantera att det inte finns dold tillgång till kameror”, skriver den danska polisen till folketinget. Folketinget är den danska motsvarigheten till svenska riksdagen.

Den danska underrättelsetjänsten PET har varnat för risker kopplat till kameror från det kinesiska företaget Hikvision, rapporterar danska TV 2 Østjylland. Även kameror från kinesiska Dahaus används i Danmark och företagets kameror är, likt Hikvisions, förbjudna att användas i USA och Storbritannien. Hundratals kameror i storstäderna Köpenhamn och Århus kommer från dessa två kinesiska företag.

Generellt har det förts en debatt i både Sverige och övriga Europa gällande potentiella risker med kinesisk infrastruktur. Bland annat har FOI varnat för att den kinesiska staten kan använda sitt omfattande ägarskap vad gäller svensk vindkraft som politiskt utpressningsmedel, till Ekot.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program