Scholz påstås ha ändrat sig – ”Måste hitta en gemensam grund med Putin”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ska ha ”ändrat sin hållning” gällande Ukrainakriget och vill nu hitta en gemensam grund med Rysslands president Vladimir Putin för att få ett slut på kriget. Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, enligt Reuters.

En av de ytterst få politiska ledare som verkar främja en dialog i Ukrainakriget är Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Idag säger han att han pratat Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy om spannmålsleveranserna från Ukraina.

Ryssland har tills vidare gått med på att återuppta deltagandet i spannsmålsavtalet, som lindrat en global livsmedelskris, såvida det inte sker fler attacker från ukrainsk sida.

Ryssland förbehåller sig dock rätten att lämna överenskommelsen om Ukraina på nytt skulle använda den humanitära korridoren för militära ändamål, rapporterar Tass.

Enligt Rysslands president Vladimir Putin har Turkiet informerat det ryska försvarsministeriet att Ukraina gett löften om att korridoren inte kommer användas för sådana ändamål.

– Jag har gett instruktioner till försvarsministeriet att återuppta vårt fulla deltagande i denna strävan. Samtidigt förbehåller vi oss rätten att dra oss ur avtalet, om dessa garantier kränks av Ukraina, säger Vladimir Putin. Alla vet att Ukraina dessvärre använde denna humanitära korridor i ett försök att attackera Rysslands Svartahavsflotta. Av den anledningen beslutade vi oss för att avbryta vårt deltagande i dessa spannmålsleveranser.

Enligt Erdogan vill Putin att de första leveranserna ska skickas till afrikanska länder som Djibouti, Somalia och Sudan, eftersom människor där svälter just nu. Situationen i dessa länder är inte alls bra, sade Erdogan i den turkiska TV-kanalen ATV på onsdagen, enligt Reuters, och påpekade att transporter till Afrika behöver göras. Erdogan ska även ha pratat med Zelensky om just detta.

Men inte nog med det. Erdogan ska dessutom ha sagt att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ”ändrat sin hållning och sa nu att man måste hitta en gemensam grund med Putin för att få ett slut på kriget i Ukraina”, skriver Reuters.

Så här sa Erdogan enligt Tass/Daily Sabahs översättning.

– Ledarnas diplomati är avgörande för att lösa problem. Till och med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz hade en helt annan ståndpunkt om Putin för en månad sedan, men vid det här laget har han ändrat sin inställning till Ryssland och förespråkar att hitta ett gemensamt språk.

Men om det verkligen stämmer återstår att se, då ingen hittills backat från rådande narrativ.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program