”Det viktiga är att det sker en förändring” – globalisternas vind på väg att mojna?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Personer och alternativmedier som länge varit drivande i kontroversiella frågor kan inte räkna med att skörda frukterna nu när vinden ser ut att vända. Men det är inget som vi någonsin borde ha räknat med heller. Detta diskuterar Mikael Willgert och Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys. Det är tvärtom vår uppgift att stå utanför systemet, att vara ”den ständiga outsidern” och pusha på i kontroversiella ämnen, oavsett hur riskabelt och tufft det är – oavsett vad makten kastar på oss.
– Men det är bra att det vänder oavsett vilket skäl som finns, säger Stenlund.

”Blågul” seger i Sverige. Nationalkonservativ seger i Italien. Elon Musk, som påstår sig vara en yttrandefrihetsabsolutist, köper Twitter. Republikanerna, varav flera kandidater fått stöd av Donald Trump, ser ut att vinna mellanårsvalet i USA.

Är massan, ”fiskstimmet”, på väg att vända riktning?

Kanske. Men varken Elon Musk eller någon annan som vänt sin kappa på senare år ska upphöjas till hjältestatus, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.

Inte heller någon som har rätt i en enskild fråga ska få den statusen.

Vi, alternativrörelsen, står stark på egen hand. Oavsett vad trenden är. Oavsett vad makten gör.

– När det nu håller på att vända, för det är nog vad som håller på att hända i Sverige, gäller det ju att de som har kämpat för det här inte blir avundsjuka, säger Mikael Willgert i Swebbtv. ”Vi har jobbat hela tiden, medan ni bara glidit med, och nu ska ni skörda frukterna och ta makten.”

– För det viktigaste är ju ändå att det sker en förändring, påpekar han.

Enligt Willgert kan de nyuppvaknade ha rätt i något, men vara ”helt dåraktiga” i andra frågor.

– Det är nog inte problemet, säger Magnus Stenlund om att vissa kan drabbas av avundsjuka.

– Vi kommer ändå inte uppskattas. Det måste man vara beredd på. De som svänger först nu kommer ha en grundläggande uppfattning gemensamt: att det var just när de själva gjorde sin omsvängning som det var den rätta tidpunkten att göra det. På många sätt kommer de behålla samma åsikter som de hade innan. Vi kommer inte få någon förtjänst i detta. Det måste vi vara på det klara med. Men det är ju inget vi velat ha heller. Det hoppas jag inte i varje fall. Vi kommer vara lika offside som tidigare. Och det är vår roll, att vara den ständiga outsidern och driva på.

Mellanårsvalet i USA den 8 november är väldigt viktigt, anser Magnus Stenlund. Har världen riktig tur kanske kriget i Ukraina inte kommer trappas upp.

– Jag är övertygad om att Elon Musk visar vägen. Han har gjort en strategisk bedömning. Detta är det bästa kortet han kan satsa på, precis som Turkiets president Erdogan har insett att det är Ryssland man ska hålla sig till i den här konflikten. Det är business. Vi ska inte tro något annat.

– Men det är bra att det vänder oavsett vilket skäl som finns, påpekar Stenlund.

Kanske vänder till och med vinden i sociala medier, alltså att nätjättarna blir mindre aggressiva när det gäller att stänga av användare med ”fel” åsikter. Det gynnar ju dem om det finns en ”friktion” mellan olika uppfattningar. Då blir det mer trafik. Mer aktivitet. Mer intresse. Det skulle gynna dem rent affärsekonomiskt att inte vara så diktatoriska, enligt Magnus Stenlund.

– Men vi ska inte göra någon av de här överlöparna till hjälte. Vi ska se nyktert på det.

– Och jag tror faktiskt det räcker med en ganska kort lucka i tiden, när detta öppnas, när Pandoras box öppnas helt under en tid.

Vad skulle då kunna hända? ”Allt” det som makteliten är livrädd för, menar Stenlund.

– Och det kommer bli väldigt intressant med olika åsiktsversioner. Det lockar användare.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program