S sviktar i opinionen och SD cementerar sin position som landets näst största parti

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil Riksdagens Webbtv

Socialdemokraterna har börjat svikta i opinionsmätningarna, men jämfört med valet ligger partiet fortfarande partiet högt. Samtidigt fortsätter fyra av riksdagens partier att balansera kring fyraprocentsspärren och Sverigedemokraternas ställning som Sveriges näst största parti har cementerats. Detta enligt Statistisk Opinions sammanvägda opinionsmätning.

Magdalena Andersson (S) tappade rejält vad gäller partiledarförtroendet i Aftonbladet/Demoskops nyliga mätning, där hon backade hela sju procent jämfört med den tidigare mätningen. I flera andra opinionsmätningar under oktober månad har Socialdemokraterna visat på stagnering eller nedgång. Som Statistisk Opinions mätning visar ligger däremot Socialdemokraterna fortsatt starkt över valresultatet 2022 med 36,6 procent.

Samtidigt har Sverigedemokraterna gått starkt på senare tid i opinionen. Statistisk Opinions sammanvägda opinionsmätning visar att Sverigedemokraterna arbetat sig tillbaka sig till samma starka nivå som de fick vid under valet 2022. Partiet ligger nu över 20 procent och är med marginal Sveriges näst största parti med 20,3 procent.

För Moderaterna som fick en kalldusch under valnatten när de fick se sig besegrade av Sverigedemokraterna som landets näst största parti, så ser partiet ut att ha cementerats som landets tredje största parti. De ligger 1,1 procent under sitt valresultat och landar in på 18,0 procent i den sammanvägda mätningen.

Centerpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna ligger alla kring fyraprocentsspärren. Centerpartiet och Kristdemokraterna står för det starkaste tappet i procentenheter mätt. Båda partierna har tappat 2,2 procent jämfört med valnatten 2022. Centerpartiet har 4,5 procent, Miljöpartiet 4,6 procent, Kristdemokraterna har 3,2 procent och Liberalerna har 3,3 procent i den sammanvägda mätningen.

Sverigedemokraterna har blivit mer offensiva i sin kommunikation och många menar att det är en följd av att de konsoliderat sin position som Sveriges näst största parti. Partiet har bland annat tydligt understrukit att de ska sitta med i nästa regering eller gå i opposition, vilket Jimmie Åkesson deklarerade redan i somras under sitt sommartal i Sölvesborg. Om partiet också siktar på att kräva statsministerposten i en sådan regering återstår att se, men praxis är att det största regeringspartiet också innehar statsministerposten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program