”Kreti och pleti” utreder de kriminella gängen – så har svensk polis spårat ur

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Av någon anledning har kriminalpolisverksamheten i Sverige utraderats. Nu är det ”kreti och pleti”, civila utredare som ”kommer från gatan” och kanske ”jobbat i kassan på ICA” som bedriver utredningarna, säger den före detta polisen Peter Springare i Swebbtv. Upp till 90 procent är kvinnor. Kriminalpolisverksamheten ”finns inte” längre, påpekar han.

Det är i Swebbtvs Fjärde Statsmakten som den tidigare kriminalpolisen Peter Springare riktar skarp kritik mot polismyndigheten.

Bland annat berättar han att man efter den stora omorganisationen av polisen 2015 ”helt raderat ut kriminalpolisverksamheten”.

– Den finns inte, säger han. Den finns inte bokstavligt talat, och inte i teorin heller.

Den finns inte i nomenklaturen, termerna, heller.

– Förut hade man till exempel titulaturer som polisinspektör, poliskommissarie, polisassistent och så hade man kriminalkommissarier, kriminalinspektörer och kriminalassistenter för att visa på profession och inriktning. Man har totalt raderat ut ordet kriminal, det får inte finnas.

Hur är det möjligt? Vem är det då som utreder de kriminella gängen och mord?

– Det är nästa akilleshäl, säger Peter Springare i Swebbtv. Det har ju kommit att bli kreti och pleti. Där har vi ingen som helst koll inom svensk polis idag. Det kan vara civila utredare som i stort sett kommer från gatan.

– Det kan mycket väl vara en ung tjej, för det är ofta tjejer som är civila utredare, jag tror det ligger på 85-90 procent inom polisen, och tio procent civila män. Det kan vara en tjej 26-27-28 år som läst sociologi, kanske inte ens har jobbat på en socialförvaltning, kanske för 2-3 år sedan satt och jobbade i kassan på ICA. Hon har sökt till polisen för att bli en civil utredare och fått en utbildning på någon månad, och börjar utreda vardagsbrott som snatterier, ringa misshandel, ringa narkotikabrott och så vidare. Och så pang nu sitter de och får hjälpa till på en kanske central post som utredare, förhörsledare i en komplex mordutredning. Så ser det ut idag.

Detta ”låter helt orimligt”, påpekar Swebbtvs Mikael Willgert.

– Det låter orimligt, och det är orimligt, svarar Springare. Det är den situation vi har idag. Och där har vi också en förklaring till att det ser ut som det gör.

Enligt Peter Springare är det centralt att operativa chefer och utredare har ”spelförståelse”, alltså på djupet förstår hur kriminella tänker, samtalar och beter sig. Han menar att Sverige behöver en ny myndighet, en kriminalpolismyndighet. För då ”samlar man och bygger upp en kompetens som man helt har skrotat idag”, för denna specialiserade del är ”så otroligt viktig” för polisen.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program