Ryssland och Kina ökar sitt inflytande i Sydamerika

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ryssland och Kina utökar sitt inflytande över Sydamerika. Argentina har ingått ett avtal för att bli en del av Kinas politiska initiativ som är känt som den nya silkesvägen och kallas för Belt and Road initiativ.

Argentina är inte det första sydamerikanska landet att stärka sina ekonomiska och politiska band med antingen Kina eller Ryssland. Även Ryssland har inlett en diplomatisk kampanj i syfte att närma sig flera sydamerikanska länder, bland annat Argentina som. Argentina har i större utsträckning vänt sig mot Ryssland och Kina för att göra sig kvitt beroendet av USA och den globala finansiella organet IMF. Detta efter att landet hamnat på ekonomiskt obestånd.

Utöver Argentina har Ryssland också närmat sig Bolivia, Mexiko och Venezuela. Ryssland gav sitt stöd till president Nicolás Maduro under den tid när ett USA-backat försök till statskupp genomfördes mot honom. Under Ukraina-krisen har Ryssland hotat med att etablera militär närvaro i bland annat Venezuela om inte USA ger efter för Rysslands krav angående östra Europa.

USA:s amiral Craig Faller som har ansvar för att bevaka landets intressen i Sydamerika har varnat för att Ryssland och Kina har synkroniserat sina ansträngningar för att påverka regionen i sin riktning, enligt Washington Times.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program