Ryssland annonserar tillbakadragande – USA varnar fortsatt för invasion

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Ukrainas flagga/Government of Ukraine

Ukrainakrisen tar en ny vändning då Ryssland annonserar att flera av de förband som övat nära den ukrainska gränsen dras tillbaka, enligt BBC. Bara timmar innan menade USA att Ryssland förberett för att inleda krigshandlingar vilken dag som helst. Om det är en rysk ”maskirovka”, som är menat att förvirra Ukraina och väst, eller förband som faktiskt ska omgruppera till sina ordinarie baser är ännu inte bekräftat.

Budskapet från USA har under lång tid varit att ett ryskt angrepp kommer när som helst. Enligt amerikanska underrättelseuppgifter ska ett ryskt angrepp inledes imorgon onsdag, enligt Reuters. Detta är inte första gången varningar om invasion kommer från USA. Det har skickats ut otaliga varningar, med olika datum som hela tiden flyttas fram.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har varit märkbart irriterad på tonläget från många länder och särskilt västlig media som han menar blåser upp krigsrisken. Han menar att läget är allvarligt, men att krigshysterin från väst förstör Ukrainas ekonomi och skapar onödig panik, vilket han lyft i flera olika medier. Ukrainska officiella företrädare har istället upprepat vid flera tillfällen att en diplomatisk lösning är mer trolig än utökad konflikt.

Ryssland har hela tiden förnekat planer på invasion, men har samtidigt varnat för vad de menar är potentiella västliga provokationer för att försöka få igång en invasion. Det ryska utrikesdepartementets taleskvinnan Maria Zakharova pekar ut det hon menar är västlig krigspropaganda och att de påstådda omgrupperingarna är bevis på det.

– Den 15 februari 2022 kommer att gå till historien när västerländsk krigspropaganda misslyckats. Utskämd samt förstörd utan att ett enda skott avfyrats, menar hon i ett uttalande Facebook.

Ryssland har samtidigt antytt att militära åtgärder skulle kunna vidtas. Den väpnade konflikten i Donbass fortsätter samtidigt mellan pro-ryska rebeller som stöds av Ryssland på ena sidan, och ukrainska armén som stöds av USA samt olika västländer på den andra sidan. Inga diplomatiska framgångar för att lösa den väpnade konflikten är i sikte.

Sveriges försvarsminister menar samtidigt i ett uttalande till TT att inget är säkert och att inga truppförflyttningar är bekräftade.

– Det måste ske saker på marken. Vi har sett alldeles för lite av detta i nuläget. Vi vill se betydligt mer för att veta att det finns en ny rysk linje. säger Peter Hultqvist.

Swebbtv Nyheters utrikes- och säkerhetspolitiska expertkommentator analytikern Stig Berglund har vid upprepade tillfällen sagt att han inte kan se vad Ryssland skulle tjäna på en militär invasion.

– Jag befarar inget krig, men jag befarar däremot stegrande irritation mellan Europa på den ena sidan och USA samt Storbritannien på den andra, sade Berglund i en intervju i januari.

Berglunds förutsägelser har slagit in, då irritation har uppstått mellan NATO-länderna. Storbritanniens försvarsminister pekade ut somliga allierade som naiva under söndagen och gjorde jämförelser med upptakten till andra världskriget. Längst har Kroatiens president gått. Han har uttryckligen sagt att de kommer att dra tillbaka sina trupper från NATO i östra Europa, om situationen med Ryssland tillåts eskalera. Den ryska uppladdningen har således fått effekten att olika intressen framhålls av olika länder inom NATO och EU.

För en vecka sedan menade återupprepade Berglund att det inte finns några rimliga skäl för Ryssland att starta ett krig. Eftersom NATO-länderna redan visat tendenser till splittring och att de inte fanns några logiska skäl till det.

– Varför skulle Ryssland då starta ett krig? Om de håller på att tvinga fram en situation där EU och NATO spricker upp, där USA hamnar på kant med stora delar av det europeiska etablissemanget och dessutom finns massa rysspråkiga grupper i Ukraina. Det är väl enklare att låta allt ha sin gång? Saker och ting går sönder och min gissning är att Ukraina kommer falla som en mogen frukt i Moder Rysslands knä, sa Berglund.

NATO:s generalsekreterare menar däremot att Ryssland lämnat efter sig den tunga materielen och att bara personal skickas hem. Om trupptillbakadragandet är en så kallade maskirovka från Rysslands sida, där man vill lura motståndaren, återstår att se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program