Klimatnarrativet nu så ifrågasatt att alarmister ”flyr i massor”, enligt FN

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

FN varnar nu för att fler och fler på internet ifrågasätter etablissemangets information kring vaccin och klimatet. Det pågår ett ”informationskrig” på nätet.

Det var vid Nobelprismötet tidigare i år som Melissa Fleming, undergeneralsekreterare för global kommunikation vid FN, varnade för alternativ information på nätet, till exempel om vaccin och cancer. Det påstådda problemet visade sig inte minst under covid, förklarar Fleming.

I Afrika hade människor tidigare en mycket positiv till vaccin, berättar hon, men på grund av all information som spreds på nätet, vägrade afrikanska folk ta covidsprutorna.

Enligt Melissa Fleming kan sociala medier i vissa lägen, som i konflikter inom länder, bli ”ett vapen” för att provocera fram ”det värsta i människans natur”.

Vidare påstår hon att antisemitism, rasism och annat så kallat hat har ökat kraftigt på internet. Och att även FN:s personal angrips.

Hon menar också att sociala medier har blivit ett verktyg som utnyttjas för att undergräva, förvränga och attackera de som förespråkar ”vetenskapen kring klimatförändringar”. Klimatforskare har börjat ”fly Twitter i massor”, säger hon.

Enligt Fleming räcker det uppenbarligen inte med att nätjättarna själva reglerar vad som sägs på deras plattformar. På Twitter finns det till exempel inte längre någon som FN kan ringa för att ”flagga innehåll”, förklarar hon. De som sprider ”desinformation” får i stället en blå markering.

– Men allt är ändå inte bara dåligt. Vi samverkar med plattformarna för att upphöja tillförlitlig information kring covid och klimatet, för att förstärka betrodda budbärare, och vi har en ganska rejäl armé där ute som vill använda FN-content och marknadsföra den bland sina följare. Och även utbilda användare om hur man bromsar spridningen av desinformation. Vår nya slogan, som vi vill att alla har i sitt öra när de är online, är: ”Pausa. Var försiktig. Innan du delar.” Men vi känner ändå att vi befinner oss i ett informationskrig och att vi måste massivt öka vår respons.

FN sätter därför upp en ”central kapacitet” för att kunna övervaka och snabbt reagera när ”desinformation” sprids på nätet. Man hoppas kunna införa en ”uppförandekod” på digitala plattformar i syfte att ”sätta globala standarder” för ett mer ”humant internet”, säger Fleming.

Särskilt viktigt verkar det vara att skydda etablissemangets narrativ kring klimatet. FN ska intensifiera ”verifierad” information i denna fråga.

Lyssna:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program