Ryska spionchefen: Finns ”indirekt bekräftelse” på Liz Truss-SMS

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Wikimedia/Zscout370

Sergey Naryshkin, chef för Rysslands utrikesunderrättelsetjänst (SVR), säger nu att det finns ”indirekt bekräftelse” gällande det påstådda SMS som Storbritanniens förra premiärminister Liz Truss ska ha skickat till USA:s utrikesminister Antony Blinken direkt efter att Nord Stream bombades sönder i september, en händelse som trots sin historiska magnitud närmast försvunnit från gammelmedias nyhetsrapportering.

Det var i slutet av oktober som det spreds uppgifter på nätet om att Storbritanniens förra premiärminister Liz Truss ska ha skickat ett sms till USA:s utrikesminister Antony Blinken omedelbart efter att Nord Streams gasledning förstördes, där det stod ”It’s done”, ”Det är gjort”.

Det då obekräftade påståendet tycks härröra från ett inlägg som den tysk-finländske IT-experten Kim Dotcom skrev på Twitter den 30 oktober.

Men är uppgifterna korrekta?

I en intervju med ryska Rossiya 1 på söndagen fick den ryska spionchefen Sergey Naryshkin frågan om det finns trovärdig grund för det på påstådda SMS:et från Liz Truss.

– Jag har bara indirekt bekräftelse på att allt detta har grund under sig, sade han enligt RT.

– Jag har bara ett indirekt bevis på att allt detta är välgrundat, sade han enligt Tass översättning.

Vad betyder det?

Kim Dotcom spekulerar att det betyder att Ryssland har fått uppgifterna via en annan underrättelsetjänst, Kinas.

”Det mest troliga scenariot är att Kina överlämnade underrättelsen till Ryssland och andra. Cyberkapaciteten i Kina idag är ingen match för USA. Allt man hör om dessa dagar är att USA klagar på enorma dataförluster till kinesiska cyberattacker. Se bara på USA:s rädsla för Huawei”, skriver han i en tråd på Twitter och fortsätter senare:

”Vi har nu bekräftelse från den ryska spionchefen att ’Det är gjort’ är verkligt. Kanske är han mer trovärdig än sina amerikanska motsvarigheter som har ertappats med att ljuga för allmänheten om och om igen? Nästa stora fråga är hur Ryssland kommer att svara? Det smartaste draget är att inte göra någonting. Varför? För att Ryssland vinner. Media berättar inte det här men oberoende militära experter är överens om att efter den kommande vinteroffensiven med ny rysk förstärkning kommer Ukraina att vika sig oavsett hur många vapen USA och Nato skickar till det som finns kvar av den ukrainska armén.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program