Rykten om NATO-omsvängning i Finland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Pixabay

I Finland rasar sedan en tid en allt mer omfattande NATO-debatt. Flera partier är splittrade i frågan, men nu går rykten om att Socialdemokraterna är på väg att svänga angående ett medlemskap i stormaktsalliansen, enligt finska Iltalehti.

NATO ska även debatteras i den finska riksdagen och en folkomröstning kan komma att hållas i frågan.

Foto: Faksimil finska riksdagens webbtv – Sanna Marin (S)

Både svenska och finska politiker har vid flera tidigare tillfällen framhållit att om ett NATO-medlemskap ska bli aktuellt, ska det accepteras av båda länderna och de båda staterna ska ansluta sig samtidigt.

I Sverige har Kristdemokraterna krävt en särskild debatt om NATO i riksdagen. De som är motståndare till NATO brukar ofta peka ut att det är olämpligt att Sverige allierar sig med den turkiska despoten Recip Erdogan, som är en framstående medlem i NATO detta då Turkiet på pappret har en av de starkaste arméerna inom alliansen.

Försvarsmakten framhåller att det inte finns något hot mot Sverige i närtid i en intervju med SVT, men menar att det på längre sikt inte går att utesluta med hänsyn till det höga tonläget. Sverige har de senaste åren påbörjat en successiv upprustning, somliga menar att den går för långsamt och flera oppositionspartier kräver nu omfattande satsningar på Försvarsmakten. Det skulle skynda på den svenska upprustningen avsevärt.

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten ©

Finland som aldrig nedrustade sin försvarsmakt kraftigt, utan behöll en stark grundorganisation, har under de senaste åren påbörjat en omfattande upprustning. Jämfört med Sveriges pågående upprustning är den mycket mer omfattande och Finland rustar från en mycket högre nivå. Sverige och Finland har ett mycket långtgående försvarssamarbete, vilket även planerats för att kunna användas i krig där länderna skulle kunna bistå varandra.

I riksdagen vill Sverigedemokraterna se ett fullt ut formaliserat försvarsförbund med Finland och utanför riksdagen propagerar Alternativ för Sverige för detsamma.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program