Rödgrön härdsmälta när skuggsamhället ska bekämpas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil riksdagens webbtv

En omfattande interpellationsdebatt om de nya lagarna som regeringen utreder för att få bukt med skuggsamhället genomfördes i riksdagen under fredagen. I debatten deltog flera riksdagsledamöter från Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – bland annat den ökända massinvandringsivrande riksdagsledamoten Annika Hirvonen (MP).

Under debatten anklagades regeringen och Tidökoalitionen för att vilja införa ett angiverisamhälle. Utredningen av en ny lag ska bland annat se över huruvida lärare och läkare samt andra offentliganställda ska ha en anmälningsplikt när de upptäcker illegala invandrare. Debatten om den nya lagen har varit dominerande på både sociala medier och vanliga medier. Många har poängterat att offentligt anställda individer har en plikt som tjänstemän att tillse att fattade myndighetsbeslut verkställs och att de som eventuellt går emot en sådan lag begår tjänstefel.

Annika Hirvonen (MP) menade att lagen var en angiverilag och att många illegala invandrare känner rädsla, trots att lagen bara är på utredningsstadiet.

– Det jag upplevde när jag mötte de frivilliga som försöker hjälpa människor att få dessa rättigheter var att man redan nu märker att personer som behöver vård inte vågar gå till vårdcentralen. Redan nu, på grund av debatten om angiverilagen, har rädslan spritt sig, meddelade Hirvonen under debatten.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) menade att frågan var svår och det var viktigt att frågan debatteras utifrån olika synvinklar.

Jag tackar för alla inlägg i debatten. Det här är en genuint svår fråga, och jag tycker att det är viktigt att alla perspektiv belyses, sade Stenergard.

Hon poängterade däremot att de som fått avslag också ska lämna landet.

– De har en skyldighet att självmant lämna landet. (…) det går att verkställa utvisningsbeslut till i princip alla världens länder om den enskilda själv samarbetar, menade Stenergard.

Niels Paarup-Petersen (C) menade i sitt debattinlägg att ett avslag ska innebära avslag och att skuggsamhället ska bekämpas. Samtidigt menar han att offentliganställda ska avstå från att tillse att myndighetsbeslut verkställs.

– Vi är helt överens om att ett ja innebär att du kan stanna i Sverige, men om du har fått ett nej ska du lämna landet. Vi är helt överens i frågan. Vi vill bekämpa skuggsamhället. Skuggsamhället måste bekämpas, men det betyder inte att man måste ha ett angiverisamhälle. Det är två olika saker, menade Paarup-Petersen.

Några hundra offentliganställda demonstrerade mot utredningen av lagen förra helgen. Många såg demonstrationen som en flopp då enbart lärarkåren består av nästan 140.000 anställda enligt Skolverkets siffror från 2021, trots det dök bara några hundra upp under demonstrationen. Motståndet inom offentlig sektor mot utredningen av lagen verkar således enbart företrädas av en ytterst liten minoritet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program