Syrien: USA plundrar våra naturresurser

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Aram33/public domain

FN:s säkerhetsråd ignorerar USA:s ockupation av syrisk mark och stöld av syriska naturresurser. Det skriver Syriens utrikesdepartementet i ett uttalande till FN, uppger Tass/SANA. Syriens regering likställer västs agerande med ”krigsförbrytelser”.

USA fortsätter ockupera delar av Syrien och ta landets olja, något västmedier är tysta om.

”För bara en vecka sedan plundrade USA 66 tankfartyg med syrisk olja från Jazira-regionen och smugglade in dem till sina ockupationsbaser i Irak”, rapporterade den panarabiska nyhetskanalen Al Mayadeen tidigare i veckan.

Nu kräver den syriska regeringen att ockupationen upphör.

”Syrien vill uppmärksamma det internationella samfundet på den systematiska plundring av det syriska folkets naturresurser från USA och dess associerade paramilitära enheter”, skriver syriska utrikesdepartementet i ett brev till FN:s säkerhetsråd.

Den syriska regeringen kräver att de ockuperade olje- och gasfälten i landet ”återlämnas till den syriska staten och att kompensation för de stulna resurserna utbetalas”.

Enligt Syrien har amerikanerna under flera år stulit olja, gas och andra mineraler till ett värde av 19,8 miljarder dollar.

”Ytterligare tystnad från FN:s säkerhetsråd om USA:s aggressiva politik och kränkning av folkrättens principer är oacceptabelt”, skriver syriska UD.

Vidare påpekar man att sanktionerna mot Syrien, som införts efter att landets regering vägrat vika sig för västvärldens hegemoni, har fått ”katastrofala konsekvenser” för det syriska folket.

Väst försökte störta den syriska regeringen under det så kallade inbördeskriget i landet. Men det misslyckades. USA har sedan dess stannat kvar i delar av landet och tagit dess olja, enligt den syriska regeringen. Västs sanktioner är att likställa med krigsbrott, anser regimen:

”Västvärldens blockad och tvångsåtgärder mot Syrien är liktydiga med krigsförbrytelser. De förvärrar folkets lidande och saktar ner processen för återuppbyggnad efter kriget.”

Enligt Al Jazeera finns det idag 900 amerikanska soldater kvar i Syrien.

Kina har tidigare kallat USA:s stöld av syrisk olja för ett ”banditbeteende”.

I augusti anklagade den syriska regeringen USA för att plundra större delen av landets olja.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program