Regeringens plan: ”Delningsekonomi” där folket inte äger saker

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Regeringen planerar utnyttja coronapandemin för att genomföra en ekonomisk ”grön återstart”. Det förklarade bostadsminister Märta Stenevi (MP) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) på en pressträff på fredagen. Bolund lanserade också regeringens nya satsning på delningsekonomi, alltså att befolkningen inte ska äga saker utan hyra ut dem till varenda. Enligt statsrådet behöver man inte äga varenda pryl själv.
– Vi måste bli bättre på att hushålla med planetens resurser, säger han.

Regeringen satsar nu 12 miljarder kronor på så kallade miljö- och klimatåtgärder.

– Efter pandemin kommer Sverige behöva en grön återstart. Vi måste använda den här möjligheten för att lämna gamla hjulspår och peka ut en ny riktning, sade Märta Stenevi på dagens pressträff.

– Detta är helt nödvändigt i en tid när klimat och natur pressas till bristningsgränsen.

Bland annat ska 100 miljoner satsas på ett särskilt kompetenslyft för ”klimatomställningen samt omställningen till en cirkulär ekonomi”, uppger regeringen.

Men Löfvenregeringen går ännu längre än så och satsar även på att försöka ställa om Sverige till en ”delningsekonomi”, vilket innebär ett samhälle där människor inte äger alla saker utan hyr ut dem till varandra.

– Det ska vara lätt att göra rätt. Den som kan göra klimatsmarta val ska uppmuntras till det. Därför kommer vi nu också med satsningar på hållbar konsumtion, bland annat delningsekonomi, förklarade Per Bolund och fortsatte:

– Vi måste helt enkelt bli bättre på att hushålla med planetens resurser. En borrmaskin, som vi äger, används i snitt i 13 minuter under hela sin livslängd för att borra hål. Detta visar ju att vi har möjlighet att kunna få tillgång till det vi behöver utan att vi för den skull alla behöver äga varenda pryl. Detta är helt enkelt ett sätt att dela på våra gemensamma resurser.

Därför införs nu en ny politisk reform: en möjlighet för personer att hyra ut personliga tillgångar skattefritt upp till 20.000 kronor per år.

– Detta bedöms ge möjlighet för en ökad delningsekonomi och därmed ett minskat fotavtryck från vår konsumtion, påpekar Bolund.

Uttalandet påminner om World Economic Forums framtidsutsikt om hur världen kommer se ut år 2030: ”You’ll own nothing, and you’ll be happy.” (Du kommer inte äga någonting och du kommer vara lycklig.)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program