Befolkningen delas in efter vaccinstatus – ”ovaccinerade” utmålas som samhällsfara

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bara de personer som vaccinerat sig ska få återgå till normala liv efter att coronarestriktionerna i Sverige avskaffas. Ovaccinerade personer ”måste” fortsätta inskränka sin frihet, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Ovaccinerade bör inte gå på större evenemang som teatrar, konserter och idrottsevenemang. Det är också olämpligt att dansa eller besöka barer, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

Den 29 september tas regeringens coronaråd- och restriktioner bort.

Men det gäller inte för alla. Nu delas befolkningen in i ”vaccinerade” och ”ovaccinerade”. Den senare gruppen anses utgöra en samhällsrisk.

– Det innebär att vuxna personer, över 18 år, som av olika skäl valt att inte vaccinera sig måste anpassa sitt sätt att leva och även fortsättningsvis tänka på att hålla avstånd till andra, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Att inte vara vaccinerad innebär en högre risk att smittas och att föra smittan vidare. Därför är fortsatt försiktighet för ovaccinerade på sin plats. Detta är särskilt viktigt i kontakt med personer i en riskgrupp. I praktiken innebär detta att ovaccinerade inte bör gå på större evenemang som teatrar, konserter och idrottsevenemang. Det är också olämpligt att dansa eller besöka barer.

Ovaccinerade ska dessutom anpassa sitt ”privata umgänge”, anser Carlson, och undvika större privata tillställningar.

Han avslutar sitt anförande med uppmana ”alla” att vaccinera sig.

Johan Carlson kan inte svara på frågan om Sverige kommer införa vaccinpass, som finns i andra länder. Den frågan ligger på remiss hos regeringen. Men från Folkhälsomyndighetens sida förutsätter man att ovaccinerade ”tar sitt ansvar för det”.

Förra veckan konstaterade tre svenska virusforskare att coronavaccinen inte stoppar smittspridning.

”Dagens vacciner mot sars-cov-2 ger skydd mot dödlighet och svår sjukdom men inte mot smittspridning”, påpekade de på DN Debatt.

Även Anders Björkman, infektionsläkare och professor i infektions­sjukdomar, säger på SvD Debatt att vaccinering inte stoppar smittspridning.

”De vaccinerade sprider kanske redan nu covid lika mycket som de ovaccinerade… Att vaccinera mot smittspridningen har nu ett mycket begränsat värde”, skriver han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program