Fullvaccinerade med symtom ska slippa testa sig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell. Foto: Folkhälsomyndigheten/Youtube

Inom kort kan den som har tagit två doser coronavaccin slippa testa sig vid förkylningssymtom. Det är beskedet från Folkhälsomyndigheten, uppger DN.

Förra veckan tog så många som 256.000 personer i Sverige ett covidtest. Men inte mer än tre procent av dem var positiva.

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att fullvaccinerade snart kan slippa testa sig, oavsett om de har snuva, hosta, feber eller annat förkylningssymtom.

Därmed trillar de ut ur statistiken.

Exakt när detta genomförs är oklart. Det beror på hur covid-19 utvecklar sig.

Fullvaccinerade kommer behöva testa sig även efter att restriktionerna slopas den 29 september. Ändringen är planerad till senare i höst.

– Vi ser framför oss att det kommer en tid när det inte längre är motiverat att utifrån smittskyddslagen testa alla med symtom som är fullvaccinerade. Då behöver vi backa med den rekommendationen, säger biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell enligt DN.

I början av september skrev Anders Björkman, infektionsläkare och professor i infektions­sjukdomar, på SvD Debatt att vaccineringen mot covid-19 inte stoppar smittspridning och att ”de vaccinerade sprider kanske redan nu covid lika mycket som de ovaccinerade”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program