Regeringen vill omvaccinera HALV MILJON svenskar i veckan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den svenska regeringen maximerar nu sitt försök att vaccinera så många som möjligt mot covid-19, trots att vaccinet inte stoppar smittspridning. Så många som 450.000 svenskar i veckan ska kunna få dos tre.

Av någon anledning ökar nu regeringen takten i landets covidvaccinering.

Bland annat skjuter man till 200 miljoner kronor till regionerna och lanserar en ”nationell vaccinationsvecka” som ska genomföras vecka 11.

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ”planera och genomföra en nationell temavecka om vaccination mot covid-19”, skriver man på sin hemsida.

”Temaveckan ska genomföras under första kvartalet år 2022. Syftet med vaccinationsveckan är att förstärka arbetet med att nå en så hög och jämn vaccinationstäckning som möjligt. Under temaveckan ska samtliga berörda aktörer arbeta för att särskilt belysa vikten av att vaccinering. Informationen kommer att kombineras med en ökad tillgänglighet till vaccinering så att det är enkelt och smidigt för alla som vill att vaccinera sig”, fortsätter man.

Avsikten är att 80 procent av alla vuxna erbjuds en påfyllnadsdos redan inom det första kvartalet nästa år. Regionerna får också mer pengar för varje genomförd vaccinering. Summan höjs från 275 kronor till 325 kronor, enligt Ekot.

– Regionerna fortsätter öka takten i vaccinationsarbetet. I snitt väntas 450.000 personer kunna få en tredje dos per vecka, sade socialminister Lena Hallengren (S) på dagens pressträff.

– Därutöver har regionerna kapacitet att nyvaccinera dem som inte tagit chansen.

Tidigare i veckan införde regeringen strikta restriktioner för alla svenskar oavsett vaccinationsgrad. Detta eftersom vaccinet inte fungerar mot infektion och smittspridning. Vaccinerade smittar också, konstaterades det. Därför får vaccinerade inte samlas på till exempel nattklubbar på nyår eftersom de då kan sprida smittan, förklarade regeringen.

– Man kan smitta trots att man är både dubbel- och trippelvaccinerad, framför allt om man är dubbelvaccinerad. Är man trippelvaccinerad minskar risken sannolikt väsentligt, sade Lena Hallengren på tisdagens pressträff.

Under tisdagens pressträff påpekades också att vaccinationsbevisen kan utökas till fler verksamheter när tillräckligt många svenskar tagit tredje dosen. Detta kan förklara regeringens plötsliga iver att massvaccinera befolkningen med påfyllnadsdos.

Varför tre doser skulle fungera bättre än två är oklart. Doserna har samma innehåll. I Israel har man börjat med fyra doser för att stoppa ”vågen” av den nya virusvarianten omikron.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program