Regeringen utser ny ÖB – påstår Ryssland är det stora hotet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Regeringen har utsett Michael Claesson till Sveriges nya överbefälhavare. Han hävdar bland annat att Ryssland försöker ”hota och utmana det kollektiva väst”.

Under fredagen utsåg regering chefen för försvarsstaben, Michael Claesson, till Sveriges nya överbefälhavare.

– Sammantaget kommer perioden fram till 2030 innebära några av de största förändringarna av svenskt försvar på många år. Det är mot den bakgrunden som regeringen har utsett Michael Claesson, som med sin bakgrund inom Försvarsmakten, inom regeringskansliet och Nato inte bara har bredden och djupet i sina kunskaper och erfarenheter, utan också ett mycket stort internationellt och nationellt kontaktnät, sade försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff.

Michael Claesson säger att han är mycket stolt över sin nya tjänst.

– Vi befinner oss i ett mycket allvarligt säkerhetsläge, en allvarlig tid, och säkerhetsutmaningarna för oss i Sverige men också våra allierade är både många och komplexa, fortsätter Claesson. Kriget i Ukraina är nu inne på sitt tredje år. Det står klart att Ryssland förberett sig på ett mycket långvarigt krig. Och vi vet att man använder en hel palett, en kombination, av medel och metoder, både militära som icke-militära för att hota och utmana det kollektiva väst.

På en fråga från TT vilket det största hotet mot Sveriges säkerhet är svarar Michael Claesson:

– Det är utan tvekan så att Ryssland är det för oss dimensionerande hotet, den aggressiva utrikespolitik och de åtgärder och aktiviteter man ägnar sig åt inom ramen för både krigföring, öppen krigföring och icke-linjär verksamhet, som man kallar det för, hybrida hot.

”Försvarsmakten står inför stora uppgifter. Integrationen av Sverige i Nato fortsätter och det sker en historiskt kraftig upprustning av försvaret. Samtidigt genomför Försvarsmakten skarp verksamhet dygnet runt och ska fortsätta stödja Ukraina”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Michael Claesson tillträder den 1 oktober 2024.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program