Infekterad debatt i EU-parlamentet om Polens frihetssträvan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Polens regering mottog starkt kritik i EU-parlamentet idag. Detta efter en dom i Polens författningsdomstol som fastslagit att delar av EU-fördraget är inkompatibelt med Polens grundlag. Vidare anser författningsdomstolen att polsk grundlag står över EU-fördraget.

Polen och EU är återigen i omfattande konflikt, denna gång då författningsdomstolen i Polen menar att EU-fördraget är underordnad den polska konstitutionen. Under debatten i EU-parlamentet gick de i huvudsak liberala och socialistiska parlamentsledamöterna till angrepp mot det nationalkonservativa styret i Polen.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki gick å sin sida till motangrepp, när en tysk liberal ledamot från Tysklands motsvarighet till svenska Miljöpartiet, anklagade den polska premiärministern för att agera likt den ryska presidenten Vladimir Putin. Morawiecki menade att den tyska ledamoten hycklade, genom att peka på det faktum att Tyskland bygger en gasledning med Ryssland i Östersjön. Vilket den polska premiärministern menade stärkte Putins makt gentemot EU. Han menade också i sina inlägg att EU genom sitt agerande försöker att göra EU till en centralstyrd stat, vilket Morawiecki menade skulle förvandla medlemsstaterna till provinser som EU-staten gör vad de vill med.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen menade att det var fel av Morawiecki att peka ut Tysklands affärer med Ryssland. Von der Leyen är själv tysk och har bland annat varit försvarsminister under den tyska förbundskanslern Angela Merkel. Det har varit under Merkels ledning som Tyskland byggt gasledningen Nord Stream 2 genom Östersjön tillsammans med Ryssland.

Polska oppositionspolitiker menar att domen i den polska författningsdomstolen öppnar upp för en Polexit, ett polskt utträde ur EU. Det tänkbara scenariot är då att EU tvingar ut landet ur unionen. Under debatten i parlamentet framhöll flera EU-parlamentariker att ekonomisk utpressning borde användas för att få Polen att rätta in sig i EU-ledet, snarare än att tvinga Polen ut ur EU.

Även efter författningsdomstolens utslag och den polska regeringens strid mot EU bibehåller det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa sitt starka opinionsstöd. Totalt stödjer 39 procent av polackerna Lag och Rättvisa, även det nationalistiska samlingspartiet Konfederacja bibehåller sitt stöd och har idag 8 procent i sammanvägda opinionsmätningar i Politicos ”Polls of poll”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program