Regeringen i ny attack mot sociala medier: ”En kloak för högerextremism”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges regering ska nu göra en översyn av Säkerhetspolisens informationshantering. Detta efter att Säpo begärt att mer grundligt kunna övervaka sociala medier. Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) är sociala medier en plattform för radikalisering.

Regeringen vill nu ge Säkerhetspolisen utökade möjligheter att övervaka och spara information från sociala medier.

Detta för att bekämpa så kallad ”högerextremism”.

Enligt justitieminister Morgan Johansson är Twitter en ”kloak” för högerextremister.

– Vi vet ju alla att en del sociala medier är plattformar för radikalisering. Twitter är en kloak av högerextremism, rättshaverism, radikaliseing, och inte minst alla anonyma konton som driver fram detta. Men det är bara ett exempel. Det finns många, många andra. Säkerhetspolisen behöver större möjligheter att samla och spara information på sociala plattformar för att i tid kunna upptäcka eventuella individer som är på väg att radikaliseras. De behöver kunna öka sin bevakning, sade Johansson under en pressträff idag.

Därför inleder regeringen en översyn av dagens regelverk.

– Detta är en viktig sak för att kunna öka upptäcktsmöjligheten för de här individerna. Ofta sitter de på nätet och blir radikaliserade väldigt, väldigt snabbt. Och det kan gå snabbt, på bara några månader, fortsatte han.

Regeringen vill också försvåra för ”våldsbejakande extremister” att inneha vapen och vara med i skytteföreningar. Därför behöver lagstiftningen ses över.

– Vi behöver ha mer restriktiva regler kring vapentillstånd. Framför allt på den högerextrema sidan försöker de ta sig in i pistolskytteföreningar, men också i andra miljöer där man får tillgång till legala vapen. Umgås man i det här kretsarna ska man inte ha tillgång till vapen. Nazism är inte en åsikt, det är ett brott mot mänskligheten.

– De ska inte ha tillgång till sportskyttevapen eller vapen över huvud taget. De ska naturligtvis inte få göra lumpen, de ska naturligtvis inte få bli poliser. De ska inte få komma i kontakt med någon verksamhet där man kan få tillgång till vapen.

Morgan Johansson var en av dem som drev på för att nätjättarna för några år sedan skulle utöka sin censur mot oönskad information på internet.

Man ville få bort så kallat ”hat”, hette det.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, sade han då till TT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program