Regeringen får kritik för fångutväxling

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil regeringens webbtv

Omfattande kritik riktas mot regeringen efter att Sverige genomfört en fångutväxling med Iran. Den svenska EU-tjänstemannen Johan Floderus och den svenska medborgaren Saeed Azizi, med dubbelt medborgarskap, blev utväxlade mot folkrättsförbrytaren Hamid Noury som suttit i svenskt fängelse.

Noury blev blev dömd i svensk domstol för genomförda massavrättningar i Iran 2021 efter att ha gripits på Arlanda 2019. Den svenska regeringen får därför kritik för att ge efter för en skurkregim, som Iran ofta pekas ut som bland västliga politiker och debattörer. Bland annat menar opinionsbildaren Boris Benulic att Sverige borde satt hårt mot hårt efter att Floderus gripits.

– Det fanns ett självklart alternativ för regeringen när mullorna fängslade Flodérus – och det var att låsa in några iranska islamistiska shia-imamer som finns i Sverige (det finns några att välja på). Åtala dem för spioneri och döma dem till livstid, skriver Benulic på X.

Han menar vidare att dessa gripna sedan kunnat användas för att genomföra en fångutväxling, istället för med en legitimt dömd brottsling.

– Och om det behövs fabricerar man givetvis de bevis som måste till – rättsstatsprinciper ska inte gälla i mellanhavanden med skurkstater. Flodérus hade snabbt fått komma hem, och mullorna hade begripit att det inte är någon idé att ta svenskar som gisslan för att kunna byta till sig någon av de egna folkmördarna, fortsätter Benulic på X.

Under regeringens pressträff, som hölls med anledning av fångutväxlingen med Iran, frågade SVT:s reporter om riskerna med den här typen av förhandlingar med länder likt Iran.

– Riskerna är ju alldeles uppenbara när man har att göra med länder som bryter mot alla internationellt vedertagna regler länder emellan. Så det är alldeles uppenbart, inledde statsministern.

– Min bedömning i det konkreta fallet är att vi var tvungna att svenskars liv och säkerhet.(…)Min bedömning är inte att risken har ökat på något vis av detta, utan vi har värnat svenska liv på samma sätt som andra länder har värnat sina medborgares liv, menade statsministern.

Ytterligare exempel som lyfts fram som kritik i samma tråd, där Benulic kritiserade den svenska regeringen, är att den svenska regeringen mutat den irakiska regimen med 10 miljoner euro för att en 19-åring från ett invandrargäng från Sverige skulle slippa dödsstraff i Irak.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program