Putin: Västs ”hycklande eliter” uppmuntrade terror mot civila

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands president Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Det var inte ”drogframkallat storhetsvansinne” hos Vladimir Putin som orsakade kriget i Ukraina. Det menar han åtminstone själv. Det var den ”nynazistiska terrorn” mot civila ryssar i östra Ukraina som orsakade det, förklarade han i sitt nyårstal.

Rysslands president Vladimir Putin verkar inte hålla med att om hans motiv till Ukrainakriget går att utläsa i hans ”månformade ansikte”, som enligt den danska underrättelsetjänstens expertavdelning tyder på ett ”drogframkallat storhetsvansinne”.

I sitt nyårstal gav han en annan förklaring: att skydda den ryska befolkningen i östra Ukraina, och att skydda Ryssland mot den ”aggression” som tog form i Ukraina.

Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel samt Frankrikes förra president Francois Hollande har nyligen sagt att Minskavtalen egentligen gav Ukraina tid att bygga upp sin militär.

Att köpa tid, ska ha varit syftet bakom ”fredsavtalen”.

– Under flera år försäkrade västerländska eliter hycklande oss om sina fredliga avsikter, däribland att hjälpa till att lösa den allvarliga konflikten i Donbass. Men i själva verket uppmuntrade de nynazisterna på alla möjliga sätt, som fortsatte att vidta militära handlingar och terroraktioner mot fredliga civila i folkrepublikerna Donbass, sade han.

– Väst ljög för oss om fred, medan de förberedde sig för aggression, och idag tvekar de inte längre att öppet erkänna detta samt att cyniskt använda Ukraina och dess folk som ett medel för att försvaga och splittra Ryssland. Vi har aldrig tillåtit någon att göra det, och vi kommer inte tillåta det idag heller. Ryska militärer, milismän och frivilliga kämpar nu för sitt hemland, för sanning och rättvisa, för pålitliga garantier för fred och Rysslands säkerhet.

Putin påpekade också att västvärldens extrema sanktioner är ett misslyckande.

– Ryssland har levt under sanktioner sedan händelserna på Krim 2014, men i år har ett fullständigt sanktionskrig utlösts mot oss. De som startade det förväntade sig att vår industri, ekonomi och våra transporter skulle kollapsa och aldrig återhämta sig. Så blev det inte.

Relaterat:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program