Hollande: Minskavtalen gav Ukraina tid

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Francois Hollande. © Foto: École polytechnique - J.Barande (CC BY-SA 2.0)

Även Frankrikes före detta president Francois Hollande säger nu att fredsavtalen Minsk gav Ukraina mer tid. Detta i en intervju med den ukrainska tidningen Kyiv Independent. Detta gjorde att Ukraina lyckades bygga upp en stark militär än vad landet hade 2014.

Nyligen sade Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel i tyska medier att Minskavtalen var ett sätt att köpa värdefull tid åt Ukraina, varpå landet kunde bygga upp en stark militärmakt.

På frågan om förhandlingarna i Minsk syftade till att förhala ryska framsteg i Ukraina svarar Francois Hollande, Frankrikes president mellan 2012-2015, att det stämmer.

– Ja, Angela Merkel har rätt på denna punkt, säger han till Kyiv Independent

– Sedan 2014 har Ukraina stärkt sin militära ställning. Den ukrainska armén är verkligen helt annorlunda än den var 2014. Den har blivit bättre tränad och utrustad. Det är förtjänsten från Minsk-avtalen, som gav den ukrainska armén denna möjlighet.

Vidare säger han att han inte vet om Rysslands president Vladimir Putin hade respekterat Minsk, men påpekar att Putin accepterade det så kallade Normandieformatet, som krävde regelbundna rapporter om de framsteg som kunde göras i genomförandet av avtalen.

Normandieformatet gjorde att han inte kunde avancera på det sätt han ville, enligt Hollande.

Enligt François Asselineau, ledare för det franska partiet Union Populaire Républicaine, är Hollandes uttalande anmärkningsvärt.

Han tycker det är ”konstigt” att ex-presidenten säger något sådant, eftersom det ”framställer västländer som lögnare”, säger han till Tass.

– Och därför kan ingen lita på dem. Det ger tyngd till Putins kommentarer när han talade om väst som lögnernas imperium, fortsätter François Asselineau.

Enligt Asselineau kan Hollandes uttalande få allvarliga konsekvenser och ytterligare eskalera konflikten. Han framhäver också västs brutna löfte om att inte expandera Nato.

– I verkligheten, sedan 1989, har USA och Nato fört krig mot Ryssland och det pågår än i dag, säger François Asselineau till Tass.

Leonid Slutskij, ordförande för den ryska statsdumans utrikeskommitté, reagerar också starkt på Hollandes ord.

”Ryssland har systematiskt blivit lurat sedan det kalla krigets slut. Natos frammarsch mot öst, en serie färgrevolutioner i postsovjetiska republiker, skapandet av ett antiryskt fotfäste i Ukraina – allt gjordes med ett mål om att geopolitiskt försvaga vårt land”, skriver han på Telegram.

”Relationerna med väst kommer aldrig att bli desamma”, påpekar Slutskij.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program