Putin: Väst startade kriget – och vi försöker avsluta det

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Ukrainas flagga/Government of Ukraine

Ryssland delar Natos ståndpunkt om att Ukrainakriget egentligen startade 2014 och inte 2022. Den ryska presidenten Vladimir Putin hävdar nu också att det inte var Ryssland som startade kriget, utan väst och Ukraina. Enligt Putin har västvärldens politiker förlorat sin verklighetesuppfattning.

När startade egentligen Ukrainakriget?

Den 14 februari i år sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg följande:

– Det andra jag ska säga är att kriget inte började i februari förra året. Kriget startade 2014. Och sedan 2014 har Nato-allierade gett stöd till Ukraina, med utbildning, med utrustning. Så den ukrainska försvarsmakten var mycket starkare 2022, än 2020 och 2014. Detta gjorde naturligtvis en enorm skillnad när president Putin bestämde sig för att attackera Ukraina.

Även Rysslands president Vladimir Putin säger nu att konflikten började 2014.

– Jag har många gånger sagt att det inte var vi som startade det så kallade ”kriget i Ukraina.” Tvärtom, vi försöker avsluta det. Det var inte vi som orkestrerade en kupp i Kiev 2014 – en blodig och antikonstitutionell kupp. När liknande händelser inträffar på andra platser hör vi omedelbart alla internationella medier, främst de som är underordnade den anglosaxiska världen, säga att sådant naturligtvis är oacceptabelt, otänkbart och anti-demokratiskt. Men kuppen i Kiev var acceptabel. De angav till och med hur mycket pengar som spenderades på denna kupp.

– Allt var plötsligt acceptabelt.

Det presidenten syftar på är alltså Kievregimens attacker mot östra Ukraina, Donbass, som inte ville leva under kuppledarnas nya styre.

– Det var inte vi som försökte tvinga Donbass att lyda genom att beskjuta och bomba. Vi hotade inte att döda någon som ville tala sitt modersmål, fortsätter Putin. De har bombat platsen i nio år, skjutit och använt stridsvagnar. Det var ett krig, ett verkligt krig som släpptes loss mot Donbass. Och ingen räknade de döda barnen i Donbass.

– Detta krig, det som regimen i Kiev startade med kraftfullt och direkt stödet från väst, har pågått i mer än nio år, och Rysslands speciella militära operation syftar till att stoppa den.

Enligt Vladimir Putin har makthavarna i väst ”förlorat sin uppfattning av verkligheten och har korsat varje linje”.

– De borde verkligen inte ha gjort detta, säger han.

– Ukrainakrisen är inte en territoriell konflikt. Jag vill klargöra det. Ryssland är världens största land när det gäller landområde, och vi har inget intresse av att erövra ytterligare territorium.

Vidare hävdar Putin att västs inflytande i världen är ”ett enormt militärt och finansiellt pyramidspel som ständigt behöver mer bränsle för att försörja sig”.

– Det är därför västvärlden helt enkelt inte kan och inte kommer sluta. Våra argument, resonemang, uppmaningar till sunt förnuft eller förslag har helt enkelt ignorerats.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program