Haaretz skyller blodbadet på Netanyahu

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Benjamin Netanyahu. © Foto: Avi Ohayon / Government Press Office (CC BY-SA 3.0)

Benjamin Netanyahus hårdföra politik har bäddat för det pågående blodbadet i Israel. Det hävdar den ledande israeliska tidningen Haaretz i en ledare.

Det är israels äldsta tidning Haaretz som nu skyller Israel-Gaza-kriget på landets premiärminister Benjamin Netanyahu.

”Katastrofen som drabbade Israel på Simchat Tora är en persons tydliga ansvar: Benjamin Netanyahu”, skriver tidningen i en ledare.

Enligt tidningen har Netanyahu ”helt misslyckats med att identifiera farorna som han medvetet ledde Israel in i när han etablerade en annekteringsregering och fördrivning”.

Vidare anklagar man Netanyahu för att ha ”omfamnat en utrikespolitik som öppet ignorerat palestiniernas existens och rättigheter”.

Tidningen framhäver att premiärministern utsett ministrar som bland annat utpekats för så kallade ultranationalism. Däribland Itamar Ben-Gvir, minister för nationell säkerhet. I februari kunde man läsa i SVT att Ben-Gvir som 16-åring gick ”med i ett anti-arabiskt parti som förespråkade judisk överhöghet” samt att han som ung bevakades av Israels säkerhetstjänst och ”ansågs vara så extrem att han inte tilläts tjänstgöra i militären”.

Haaretz påpekar att Netanyahu tidigare ville framstå en försiktig politiker som undvek krig, men att detta är något han släppt för att bilda sin senaste regering. Nu har han i stället tagit steg för att annektera Västbanken och ”etnisk rensning” av palestinier. Regeringen ska också ha bedrivit en massiv utvidgning av bosättningar och förstärkt den judiska närvaron på Tempelberget, där al-Aqsamoskén ligger. Politiken fick palestinierna att ”känna den israeliska ockupantens tyngre hand”, vilket Hamas sedan utnyttjade för sin överraskningsattack i lördags, skriver tidningen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program