Putin: Sker ingen riktig utredning av Nord Stream-bombningen

© Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Det sker egentligen ingen utredning av attacken mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i september. Det påstår Rysslands president Vladimir Putin i ett uttalande.

Det sker ingen ordentlig utredning av attackerna mot Nord Stream-gasledningarna.

Det hävdar Rysslands president Vladimir Putin.

– Detta var en terroristattack, vilket är uppenbart, sade han i torsdags. Ännu mer förvånande är att det är en handling av internationell, eller ska jag säga statlig terrorism. Varför? Eftersom individer inte kan utföra terrorattacker av detta slag på egen hand.

– Stater var uppenbart inblandade i att begå dem.

För att hitta förövaren borde man söka efter ett motiv, anser presidenten.

– Vem tjänar på att rysk gas endast levereras till Europa via Ukraina?, säger han vidare och hävdar att detta avslöjar vem som utförde attacken.

– Ingen utreder. Vi hade möjlighet bara en gång att inspektera explosionsplatserna. Det finns ingen riktig utredning, ingen utreder. Det är häpnadsväckande men sant.

Ryssland har tidigare anklagat Storbritannien – ”anglosaxarna” – för attacken. Britterna nekar ansvar. Sveriges utredning har bekräftat att det handlar om ”detonationer” och ett medvetet ”grovt sabotage” mot gasledningarna. ”Den fortsatta förundersökningen får visa om någon kan delges misstanke om brott”, skrev åklagarmyndigheten i november.