Professorn: EU borde lösa elkrisen med ett ”Alexanderhugg”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges regering, men helst EU, borde öppna upp för att stora elanvändare själva kan ta ansvar för sitt elbehov och ge dem skattelättnare. På detta sätt skulle de kunna bygga kärnkraftverk och säkra elanvändningen på lång sikt. Ett sådant beslut skulle kunna vara ett ”Alexanderhugg” mot Europas energikris, om det togs på EU-nivå, förklarar Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, i Fjärde Statsmakten i Swebbtv.
– Man får ett mycket stabilare och sundare näringsliv och man kopplar bort de här enorma fluktuationerna vi försatt oss i därför att vi byggt så mycket väderberoende el.

Hur ska egentligen den allvarliga energikrisen i Europa lösas?

Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, vill helst se en lösning på EU-nivå.

– Vi har en el- och energikris i hela Europa. Antag att man kunde få ett beslut på EU-nivå, inte svensk nivå, utan EU-nivå, säger han i Swebbtv.

Ett sådant beslut skulle gälla inom hela EU och innebära att stora elanvändare själva kan ta ansvar för att få sin el och därmed erhålla skattelättnader.

Stora elanvändare skulle då till exempel, själva eller tillsammans, kunna bygga kärnkraftverk.

Ett sådant beslut måste kanske inte tas på EU-nivå, men det skulle innebära stora fördelar.

Om man fick det på EU-nivå så skulle det nämligen kunna få genomslag i länder som Tyskland, Frankrike, Nederländerna, ja över hela kontintenten. Det skulle kanske vara ”ett Alexanderhugg vad gäller den energisituation som EU försatt sig i”.

– Det skulle kunna vara en bra väg framåt, fortsätter Jan Blomgren och påpekar att det då inte skulle behövas direkta politiska beslut om varje enskild investering.

– Helt enkelt förbättra möjligheterna på ett sätt så vi kan få en fungerande, hälsosam marknad. Poängen med det här systemet är att uppmuntra till långsiktighet, det vi har så svårt för nu för tiden. När du bygger ett pappersbruk så har du tänkt att produktionslinan ska hålla i 30-40 år. Då är det ju rimligt att du bygger ett kärnkraftverk som ska hålla i 60-80 år. Du struntar blankt i om elpriset är negativt i morgon och skithögt dagen därefter, för du har säkrat ditt pris på 30 års sikt. Man får ett mycket stabilare och sundare näringsliv och man kopplar bort de här enorma fluktuationerna vi försatt oss i därför att vi byggt så mycket väderberoende el.

Se hela intervjun:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program