Danmark vill införa ”hädelselag” – två års fängelse för koranbrännare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Danmarks regering presenterar idag ett lagförslag som gör det olagligt att bränna koranen på offentlig plats. Straffet för den som ändå gör det kan bli två års fängelse, rapporterar BT.

Danmarks regering går nu vidare med ett förbud mot koranbränningar.

Enligt ett lagförslag som regeringen lagt fram ska det bli förbjudet att bränna koranen och andra heliga skrifter på offentlig plats i Danmark.

Straffet för den så bryter mot lagen blir böter eller fängelse i upp till två år.

Frederik Waage, professor vid juridiska institutionen vid Syddansk Universitet och expert på förvaltningsrätt, verkar den nya lagen vara ett återinförande av hädelseparagrafen, skriver BT. Regeringen rullar tillbaka till det, säger han i TV2.

Hädelselagen avskaffades 2017. Innan dess var Danmark det enda landet i Norden som hade en sådan lag. Och nu är den alltså i praktiken tillbaka.

– Lagförslaget ska göra det straffbart att offentligt bränna koranen, bibeln eller toran, säger Danmarks justitieminister Peter Hummlegaard (S) enligt SVT.

Enligt Hummlegaard kan det också vara olagligt att bara trampa på koranen.

– Koranbränningar står i vägen för att bygga allianser. De skapar hån i en tid då allians behövs. Åtgärder måste vidtas mot de helt olämpliga handlingarna, säger utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) enligt BT.

Men den berömda dansk-svenska advokaten och koranbrännaren Rasmus Paludan säger att han nog kommer hitta ett sätt att ändå kritisera, som han påpekar att han gör att testa om islam är en fredlig religion.

”Viktig politisk signal’ att vi underkastar oss islamistiska terrorister och skurkstater. Danmark, vad fan håller ni på med??!!”, skriver en kritisk användare på X.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program