Pressat läge för Boris Johnson efter ”partygate”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Under måndagen släpptes den uppmärksammade och beryktade ”partygate”-rapporten av Sue Gray. Gray är andra ständiga sekreterare i regeringskansliet och har fått i uppdrag att undersöka ryktena om de fester som premiärminister Boris Johnsons närmaste medarbetare anklagas för att ha arrangerat.

Festerna påstås ha ägt rum samtidigt som nationen befann sig i kontroversiell och strikt lockdown.

Gray dömer ut festerna i rapporten och menar att det tyder på såväl svagt ledarskap som omdöme bland flera individer inom i det brittiska regeringskansliet. Rapporten inkluderar 70 tjänstemän som intervjuats om 12 fester. Även mail, WhatsApp-meddelanden, foton och loggar vid regeringskansliet har undersökts.

Till följd av den pågående polisutredningen kring festerna, som brutit mot de lagar som Johnson själv propagerat för, har Sue Gray meddelat att hon inte får presentera detaljerat angående om vad som skett på festerna. När väl polisutredningen är klar kommer däremot rapporten att delges i sin helhet.

”Det är inte upp till mig att bedöma om de brutit mot lagen”, skriver hon i rapporten.

Brittiska medier har däremot rapporterat avseende de rykten som cirkulerar om vad som hänt vid de specifika festerna. En ”Abba-fest” den 13 november hölls samma dag som Dominic Cummings, premiärministerns tidigare rådgivare och högra hand, tvingats bort i en maktkamp, rapporterar The Mirror. Detta är en av de fester som den brittiska polisen utreder. The Sun rapporterar att låten ”The Winner Takes It All” spelades från premiärministerns lägenhet vid tillfället.

Igår, under måndagen, togs rapporten upp i parlamentet. Johnson valde då att be om ursäkt.

– Framförallt vill jag be om ursäkt, det finns ingen anledning att skylla ifrån sig, sa han då.

Foto: Boris Johnson (fakismil brittiska parlamentet)

Johnson har även mött kritik inifrån sitt eget konservativa parti. Tidigare premiärminister Theresa May gick till angrepp mot Johnson under debatten.

– Covid-reglerna har kraftigt kringskurit medborgarnas friheter. Medborgarna hade kunnat förvänta sig att premiärministern läst reglerna, förstått vad detta innebar och sett till att de runtomkring honom hade gjort så också, för att föregå med gott exempel och följa reglerna.

Johnson har efter att avslöjandena kommit valt att byta strategi, från en av Europas hårdare Covid 19-restriktioner till att påbörja en snabb men successiv öppning av samhället. Samtidigt pekar många på att Johnsons allt aggressivare inställning mot Ryssland i Ukraina-frågan är ett sätt att byta fokus från skandalen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program