Politikerna lämnar när Zelensky talar inför Österrikes parlament – ville värna landets neutralitet

Ledamöterna för Österrikes tredje största parti FPÖ valde att lämna landets parlament när Ukrainas president Volodymyr Zelensky talade på videolänk, uppger Al Jazeera.

Det var parlamentsledamöter från Frihetspartiet FPÖ som valde att lämna när Ukrainas president Volodymyr Zelensky skulle tala inför parlamentet i Österrike på torsdagen.

Detta eftersom man ansåg att talet bryter mot Österrikes neutralitetsprincip.

På sina bord lämnade de nationalistiska politikerna små plakat med texten ”utrymme för neutralitet” och ”utrymme för fred”.

– Det är tråkigt att FPÖ är det enda partiet i parlamentet som tar vår eviga neutralitet på allvar, och därmed också står upp för fred, säger partiledaren Herbert Kickl enligt Al Jazeera.

I sociala medier spekuleras det att Zelenskys stjärna har dalat.

”Tiden för stående ovationer för Zelensky är över. När han höll ett tal till parlamentet i Österrike lämnade politikerna i protest eftersom Zelensky slösar bort ukrainska liv istället för att söka fred. USA:s proxy-krigspropaganda är inte effektiv längre”, skriver Kim Dotcom på Twitter.

”Zelensky höll ett tal till det österrikiska parlamentet och istället för att få en stående ovation som han fick i den amerikanska kongressen, gick österrikiska politiker ut i protest. Tiderna vänder äntligen mot denna dansande diktator”, skriver den amerikanska juristen Rogan O’Handley.