Politiker anklagar EU för ”folkmord” i Gaza

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Old Frayed European Flag" © Foto: fdecomite (CC BY 2.0)

Europaparlamentarikern Clare Daly skräder inte orden när hon nu går till angrepp mot EU-kommissionen och dess ordförande Ursula von der Leyen. Hon hävdar att det som sker i Gaza är ”inte bara Israels folkmord” utan även EU:s.

Det är den irländska Europaparlamentarikern Clare Daly som nu anklagar inte bara Israel utan även EU för folkmord i Gaza.

Israels bombningar av Gaza har tidigare av en avgående FN-topp och människorättsjurist kallats för ett ”textboksexempel på folkmord”.

– Det har gått en månad sedan det oförsonliga massmordet på palestinier i Gaza inleddes. Det är inte en våldsspiral, fru von der Leyen. Det är folkmord! Öppet förklarat och genomfört av apartheidstaten Israel. Svält, bombningar av sjukhus, ambulanser, journalister, humanitära vägar: 10.000 döda, 1 av 200 Gazabor dödade. Ett palestinskt barn slaktades var tionde minut i en månad!, dundrde Clare Daly ut i talarstolen i EU-parlamentet.

– Och fru von der Leyens respons på denna barnkyrkogård är att säga till Israel: ”Undvik civila”, ”Var så målinriktade som ni kan”, fortsatte Daly. Du kan inte ens begära att det ska upphöra. Du kan inte ens kräva vapenvila. Självklart kan du inte det. För dessa brott mot mänskligheten utförs med dina vapen, i ditt namn, när du stod med Israel för en månad sedan och du sa att du skulle stå med dem nu och under dagarna framöver. Så kom inte in hit och försök torka bort blodet med senkommen oro. Det är inte bara Israels folkmord, det är ditt!

”Israel har tillbringat en månad med att jämna Gaza med marken och fylla gatorna med barnblod. Med europeiska och amerikanska vapen, och europeiskt och amerikanskt stöd. Fortfarande kan Ursula von der Leyen inte ens säga ordet ’vapenstillestånd’. Detta är inte bara Israels folkmord. Det är Europas också”, skriver Clare Daly på X.

EU-politikern har publicerat sitt uttalande på X som svar på ett tal som Ursula von der Leyen höll den 8 november, där EU-chefen bland annat sade:

– Att stödja Israel är viktigt, men det är det också att hjälpa och skydda civila i Gaza. Dödssiffran och lidandet för civila palestinier är tragiskt. Det finns bilder vi inte kan göra osedda. Detta påverkar oss alla på djupet. Så även om Israel har rätt att bekämpa Hamas, är det också viktigt att man strävar efter att undvika civila offer och att vara så målinriktade som möjligt. För varje mänskligt liv är viktigt, oavsett om det är israeliskt eller palestinskt.

EU-chefen hävdade också att det är ”återigen dags för en internationell insats för fred i Mellanöstern” och att ”vi européer måste spela vår roll”.

Se klipp på uttalandena HÄR.

Läs också:

”Något annat land hade fått avbryta för länge sedan” – om bombningarna av Gaza
FN-topp avgår – anklagar Israel för folkmord

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program