FN-topp avgår – anklagar Israel för folkmord

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

FN:s högsta tjänsteman i New York avgår med hänvisning till att det som Israel gör i Gaza är ett ”textboksexempel på folkmord”, rapporterar The Guardian.

Människorättsjuristen och chefen för New York-kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Craig Mokhiber, slutar på sin post.

Detta efter Israels attacker mot Gaza, som han kallar för ett uppenbart folkmord.

”Detta är ett textboksexempel på folkmord”, skriver han i ett brev till FN:s högkommissarie i Genève, Volker Turk.

Samtidigt pekar han finger åt västmakterna, och anklagar dem för delaktighet.

”Därutöver är regeringarna i USA, Storbritannien och stora delar av Europa helt delaktiga i det fruktansvärda överfallet. Inte bara vägrar dessa regeringar att uppfylla sina fördragsåtaganden ’att säkerställa respekten’ för Genèvekonventionen, utan de beväpnar i själva verket aktivt attacken, tillhandahåller ekonomiskt stöd och underrättelsestöd och ger politisk och diplomatisk täckning för Israels grymheter”, skriver han.

Han kritiserar också FN för att vara en tandlös organisation som ”misslyckats igen”.

”Än en gång ser vi ett folkmord utspela sig framför våra ögon och organisationen vi tjänar verkar maktlösa att stoppa det”, skriver han.

Enligt Mokhiber är ”folkmord” ett begrepp som ofta missbrukats politiskt, men i det här fallet, i den fullkomliga ”slakt” som enligt honom begås mot palestinier, råder det ingen tvekan.

”Tusentals civila massakreras” i Gaza, påpekar han.

Under tisdagen hade dödssiffran efter Israels attacker mot Gaza ökat till 8.525, varav närmare 70 procent är barn (3.542) och kvinnor (2.187).

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program