”Något annat land hade fått avbryta för länge sedan” – om bombningarna av Gaza

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Hade något annat land gjort vad Israel gör i Gaza hade man tvingats avbryta för länge sedan. Det säger Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.

Vad kommer egentligen hända i Gazakonflikten?

Hur många människor på respektive sida kommer dödas, och hur mycket blodspillan kommer världen acceptera?

I Gaza har nu över 10.000 människor dödats.

– Nu har det gått ungefär en månad och Israel har under den tiden systematiskt bombat Gaza och deras strategi ligger ju klar och fast, säger Magnus Stenlund. Det handlar om att man på ett metodiskt sätt bombar alla hus till aska i princip.

Taktiken har mött häftig kritik från många länder. Men USA:s veto har stoppat FN-resolution om en ”humanitär paus” i konflikten.

– Det visar att FN hittills är handlingsförlamat, fortsätter Magnus Stenlund.

Samtidigt är det osäkert hur länge Israel kommer kunna fortsätta.

– Vi ser ju på flygbilder att man i princip har jämnat allt med marken. Hur länge kommer man kunna göra det här utan att det sker konkreta reaktioner?

Alltså till exempel tänkbara reaktioner från Hizbollah, Iran och övriga arabvärlden.

Ju längre Hamas lyckas hålla ut, ju större är risken att fler dras in i konflikten, menar Stenlund.

– Det är för mig väldigt osannolikt att man kommer klara sig undan mycket, mycket skarpa reaktioner från världssamfundet, påpekar han. Och det blir ohållbart för USA att fortsätta låta Israel driva konflikten på det här sättet. Det är ju en utrotningstaktik mer eller mindre. Hade det varit något annat land så hade de fått absolut avbryta det här för länge sedan, om man säger så.

Förlorar USA:s president Joe Biden ännu mer i opinionen kan USA tvingas ändra ståndpunkt.

– Det man försökt hittills har ju fallit som en pannkaka, säger Magnus Stenlund i Swebbtv. ”En humanitär paus” pratar man om. Det låter lite som att man vill släppa in mackor och sockerdricka i en paus, sen får de fortsätta bomba. Det är ingen som vill ha det. För det första bryr sig Israel inte ett dugg om det och arabstaterna häpnar och blir arga.

Det är inte hållbart i längden, poängterar Stenlund.

– Det är ju ett folkmord som man egentligen vill bedriva, man vill bli av med de här i Gaza, och det är uppenbart att det är det som är taktiken.

Men vid något skede kommer det troligen inte accepteras. Israel kanske också kommer avbryta om de egna förlusterna blir för stora.

– Många israeler kommer då känna att måttet är rågat. Och då har Hamas vunnit. För det är ju deras poäng, att de visat att de klarar det här, att de överlever. Sedan går de åter i ide.

Men än så länge har Israel övertaget. Man gör mer eller mindre som man vill.

Enligt Stenlund har israeliska företrädare gjort helt makabra uttalanden, bland annat om att atombomba Gaza, uttalanden som dock knappast kommer fram i mainstream-media.

– De har ju uttalat sig på ett sätt som är uppenbart bevismaterial i en tänkt framtida krigsbrottsrättegång.

Se hela:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program