”Plana ut kurvan” – så ska EU sänka elpriserna och krossa Putin

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

”Plana ut kurvan”. Nej, det handlar inte längre om den så kallade pandemin. Nu är det gaspriset som ska ”planas ut” för att försöka pressa ner energikrisen i Europa. Det meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen.

”Kris”, ”kris”, ”kris”. De senaste åren präglas av ”kriser”.

Och nu börjar ”kriserna” låta som varandra.

Idag meddelar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett pristak för rysk gas, som kraftigt påverkar Europas elmarknad eftersom den kopplad till priset på gas.

– Vi måste spara elektricitet. Men vi måste spara smart. Tittar man på priserna ser man toppar. Det är detta som är så dyrt. Under denna toppefterfrågan kommer kostnaden för gas in på marknaden. Så det vi måste göra är att plana ut kurvan, och undvika toppar, säger EU-chefen.

Ja, du läste rätt. Precis det som sades under covid. ”Plana ut kurvan – flatten the curve.”

Von der Leyen vill också införa en ”obligatorisk EU-nedskärning av elanvändning under rusningstid”, skriver Reuters.

– Vi föreslår ett obliagtoriskt mål för att reducera elanvändningen vid rusningstid och vi kommer arbeta mycket nära med medlemsländerna för att uppnå detta, säger Ursula von der Leyen.

Att få fram en fred i Ukraina verkar dock inte finnas på spelplanen. Konflikten med Ryssland ska fortsätta. Ryssland måste krossas. Det är det viktiga.

Ursula von der Leyen får det ta att låta som att EU hittills lyckas rätt väl i sin drabbning med Ryssland – trots att elpriserna i Europa är på helt förödande nivåer.

– Vårt mål är uppenbart. Vi vet alla att våra sanktioner är djupt malande i den ryska ekonomin, med en kraftigt negativ inverkan. Putin lyckas delvis buffra genom intäkter från fossila bränslen.

– Så vi måste minska Rysslands intäkter som Putin använder för att finansiera detta fruktansvärda krig i Ukraina.

Europas folk bör alltså inte förvänta sig att ”krisen” snart är över. Nej.

– Detta är svåra tider, och de är inte över snart, konstaterar EU-bossen. Men jag är djupt övertygad att om vi visar solidaritet och enighet, och har beslutsamhet och den politiska viljan att göra detta, så kommer vi övervinna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program