Putin: Västvärldens eliter har flippat ur – deras ”sanktionsvansinne” funkar inte

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands president Vladimir Putin. © Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead (public domain)

Klyftan mellan västvärldens maktelit och folk blir allt större, hävdar nu Rysslands president Vladimir Putin i ett tal under Eastern Economic Forum på onsdagen. Västvärlden fattar ”irrationella” beslut oavsett vad konsekvenserna av dessa beslut blir, påstår han. Makteliten vill till varje pris bevara sin makt och nuvarande världsordning.

Tidigare idag meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att EU kommer fortsätta sina sanktioner mot Ryssland. Det viktiga är att krossa Ryssland.

Men det verkar ju gå sådär.

Samtidigt svarar Rysslands president Vladimir Putin med att den ryska ekonomin blir allt starkare. Inflationen sjunker, medan de västerländska staternas inflation bara ökar.

– Pandemin har gett vika för nya utmaningar, globala sådana som hotar världen. Jag syftar på det västerländska sanktionsvansinnet och de aggressiva försöken att påtvinga västerländskt beteende på andra länder och utplåna deras suveränitet. Men det är inget nytt, det är vad det ”kollektiva västerlandet” hållit på med i decennier, säger han.

– Västvärlden strävar efter att vidmakthålla gårdagens världsordning, den världsordning som gynnar dem, och tvinga alla att leva enligt deras ökända ”regler”. Regler som de själva skapat samt bryter mot och ändrar på så att de ska passa deras egen agenda varje gång.

Enligt Putin har västvärldens ledare blivit helt ”irrationella” och kör nu över sina egna befolkningar i ett fortsatt desperat försök att sänka Ryssland. Men försöket fungerar inte, hävdar han, eftersom övriga världen inte följde med i sanktionerna, vilka därför blivit ett slag i luften.

Ryssland har inte blivit isolerat, utan det är väst som är på väg att bli isolerat.

– I våras skyndade sig många utländska företag att lämna Ryssland, i tron ​​att vårt land skulle lida mer än andra. Idag ser vi den ena tillverkningsindustrin efter den andra läggas ner i självaste Europa. En av huvudorsakerna är naturligtvis de avbrutna affärsförbindelserna med Ryssland.

Allt handlar om att kvarhålla makten och en unipolär världsordning – oavsett vad, menar han.

Samtidigt rör sig den övriga världen bort från det västerländska systemet och dollarn, enligt Vladimir Putin. Ryska Gazprom och Kina beslutade tidigare i veckan att övergå till gasbetalningar i hälften rubel, hälften yuan.

– Västvärldens eliter har tappat greppet och tar kortsiktiga, irrationella beslut om global säkerhet, politik och ekonomi. Alla deras beslut går emot deras egna länders och folks intressen.

– Klyftan som skiljer makteliterna från de egna medborgarna ökar. Europa är på väg att kasta in sina framgångar gällande tillverkningskapacitet, folks livskvalitet och socioekonomisk stabilitet i sanktionsugnen. Man uttömmer sin potential, på instruktion från Washington. Egentligen handlar dessa uppoffringar om att bevara USA:s dominans globalt, hävdar presidenten.

Och så här säger han om den egna och andra länders inflation.

– Jag tror vi från och med årets slut har cirka 12 procent och att vi ​​under första eller andra kvartalet 2023 med största sannolikhet når inflationsmålet. Vissa säger det blir fem–sex procent. Andra säger att det kommer sjunka till fyra procent. Vi får se. Trenden är i alla fall positiv.

– Under tiden kan man ju undra vad som pågår i våra grannländer? Inflationen i Tyskland har nått 7,9 procent, i Belgien 9,9 procent, i Nederländerna 12 procent, Lettland 20,8 procent, Litauen 21,1 procent och Estland 25,2 procent. Och den är fortfarande på väg upp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program