”Plana ut kurvan” – regeringen drog vaccinparalleller när man uppmanade svenskarna spara el

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nu är det dags för svenska folket att lösa landets problem igen. Precis som svenskarna skulle ”kavla upp” och injicera läkemedelsjättarnas ”vaccin” mot covid-19, är det nu dags för svenskarna att sänka sin elförbrukning så mycket det bara går – och minska risken för bortkoppling. Det var budskapet från regeringen under en pressträff på fredagen.

Under den så kallade pandemin – som hade så låg dödlighet att den knappt sticker ut i statistiken – var Sveriges strategi att ”minska smittspridningen och plana ut kurvan”.

Nu är det elkris som gäller i stället. Men kurvan ska ännu planas ut. Elkurvan alltså.

Och det är upp till svenska folket att göra det, eftersom Sverige har så lite el. Till exempel genom att sänka temperaturen inomhus, förklarade regeringen under en pressträff idag.

Regeringen konstaterar bland annat att södra Sverige ”är det område i Europa med minst installerad elproduktion jämfört med elbehovet”.

Så nu måste det sparas el.

– Vi behöver göra det vi kan för att plana ut kurvan, förklarade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Jag inser att det här är tungt. Vi har gått från en svår och utdragen pandemi, men där det var avgörande att vi hjälptes åt.

– Nu befinner vi oss i en annan typ av kris, där det vi gör tillsammans kan göra stor skillnad.

Statsminister Ulf Kristersson (M) drog paralleller till ”vaccineringen” mot covid-19.

– Det är alldeles uppenbart att alla inte kan spara, sade han under presskonferensen. Vi vill inte vara moraliserande mot någon. Det finns goda skäl för människor att inte sänka temperaturen. Vi andra kanske kan sänka temperaturen. Och det är ganska mycket man kan göra. Jag tror att alla kommer förstå den egna innebörden av ett generellt budskap.

– Vi är glada att pandemin inte längre stänger ner Sverige, även om smitta fortfarande finns kvar, fortsatte han. Men jag tror att alla förstod innebörden av vaccinationsuppmaningarna. Vaccinera dig för din egen skull, men vaccinera dig också för alla andras skull.

Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach tycker också att regeringens nya prat påminner om pressträffarna under ”pandemin”.

– Jag tyckte det påminde lite om den period när den förra regeringen ihop med myndigheter kallade till presskonferenser för att tala om för svenska folket att de skulle hålla avstånd till varandra. Men nu handlar det i stället om ett annat beteende, att vi ska spara el för att det ska finnas till företagen och för att det inte ska finnas risk att man måste koppla bort elanvändare. Det var ganska tunt på konkreta nyheter, säger han i SR.

Intressanta diagram som regeringen visade under pressträffen:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program