”Förr hade vi så mycket el att vi kunde trycka exportkablarna fulla”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges energisystem är numera så svagt att det inte längre kan hålla emot priserna på kontinenten, vilket vi kunde bara för ett par år sedan. Det säger kärnfysikprofessor Jan Blomgren i en ny intervju med Swebbtv. Genom att lägga ner kärnkraften och göra sig beroende av opålitlig energi som vindkraft, har Sverige blivit av med alla sina marginaler. Sverige har gjort sig beroende av tillfälligheter, förklarar Blomgren.
– Vi har hamnat i situationen att vi inte längre är herrar i eget hus, säger han.

För inte så länge sedan var Sverige osårbart när det gällde elproduktion. El fanns i överflöd. Men politiskt oförstånd har sabbat det. Nu har vi i stället katastrofalt höga elpriser.

Bara för ett par år sedan kunde svenskar binda sin elavtal till mycket låga priser.

Men under sensommaren 2021 började priserna skena. Den första toppen kom i november 2021, och sedan dess har priserna varit fluktuerande och höga.

Och det beror på flera faktorer. Den 30 december 2019 togs kärnreaktorn Ringhals 2 ur drift, och den 31 december 2020 ställdes Ringhals 1 av permanent.

Kärnkraften har successivt lagts ner.

– Det är en kombinerad effekt av flera saker, säger Jan Blomgren om det skenande elpriset. Det faktum att vi lagt ner elproduktion har naturligtvis lett till minskat utbud som pressar upp priset i sig. Att vi lagt ner planerbar energi i södra Sverige har gjort att vi försämrat möjligheterna att ta el från norra till södra Sverige. Det driver upp priserna i söder. Det gör också att vi inte kan hålla emot priserna på kontinenten längre på det sätt vi kunde fram till för ett par tre år sedan.

– Tidigare hade vi så mycket el att vi kunde trycka exportkablarna fulla och ändå hade vi billig el kvar som räckte till alla svenska behov. Så ser det inte längre ut.

Sverige har idag tillgång till mycket vindkraft. Men det hjälper ju bara om det blåser.

– Vi har hamnat i situationen att vi inte är herrar i eget hus längre. Vi är beroende av väder och vind. Och vi är beroende av tillfälligheter som om saker och ting fungerar just idag eller inte. Detta eftersom vi tagit bort alla buffertar och marginaler som vi tidigare hade i systemet.

– För några år sedan när hade vi mer elproducerande anläggningar i Sydsverige, kalla det kärnkraftverk, hade vi inte den här diskussionen, för då hade vi marginaler.

Elområde fyra, alltså södra Sverige, är idag det sämst rustade elområdet i Europa.

Jan Blomgren tror på att bygga ny kärnkraft. Men Sverige har inte längre kompetensen för att göra det själv. Man är beroende av att köpa in det från länder som Sydkorea, där kompetensen och förmågan att bygga kärnkraft fortfarande finns och är mycket hög.

– De gör allt. De har mest muskler att genomföra såna här projekt helt i egen regi. Du får en leverantör som gör allt.

Så hur lång tid skulle det ta att bygga ett stort kärnkraftverk från Sydkorea?

– Från spade i marken till el på nätet, sju år. För den första anläggningen, säger Jan Blomgren. Den första kommer att bli dyrare och dra över i tiden, eftersom det finns en ovana.

Men Sverige bör inte bara bygga en fullskalig reaktor, utan helst flera stycken.

– Har du bråttom, och det tror jag att vi har, så tror jag att detta är den bästa lösningen.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program