Pfizer: Årlig vaccinering mot covid – i många år framöver

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

T.v. Pfizer-chefen Albert Bourla. © Foto: World Economic Forum/Pixabay

Människor kommer behöva årlig vaccinering mot covid-19, förutspår Pfizer-chefen Albert Bourla i en intervju med BBC. Detta ”under många år framöver”, skriver nyhetskanalen.

Trött på tjatet om covid-19, en sjukdom som nästan alla kan besegra med sitt eget immunförsvar och som har en mycket låg dödlighet? ”I gruppen 70 år och äldre var dödligheten 4,3 procent, medan den var 0,1 procent bland personer yngre än 70 år”, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten.

Förbered dig på mer. I varje fall om det blir som Pfizers vd Albert Bourla gissar.

För då ska du vaccineras mot viruset varje år – under många år framöver.

– Baserat på vad jag hittills sett, skulle jag säga att årliga vaccinationer sannolikt kommer behövas för att upprätthålla en mycket robust och mycket hög skyddsnivå, säger Bourla till BBC.

Utan vaccinet hade den ”grundläggande strukturen i vårt samhälle hotats”, hävdar han – trots att världen klarade sig utan vaccin under 2020 och att Sverige – som aldrig stängde ned landet – märkte av viruset i relativt liten utsträckning.

Nu har massvaccineringen av Europa pågått i snart ett år och resultatet har blivit den värsta smittspridningen någonsin. Dock inte i Sverige, som har en högre naturlig immunitet. Vaccinet har alltså inte stoppat smittan. Tidigare idag rapporterade Swebbtv om ett stort covidutbrott i Norge. Ett 50-tal personer smittades på ett julbord trots att samtliga var fullvaccinerade. Eventuellt smittades de av den nya omikronvarianten. Men i vilket fall som helst har viruset kringgått vaccinet.

Albert Bourla får frågan om det inte är omoraliskt att tjäna så ofantliga summor som Pfizer gör på sitt covidvaccin. Bara under 2021 handlar det om 35 miljarder dollar. Nästa år väntas försäljningen öka till 54,5 miljarder dollar.

Men då kontrar Pfizer-chefen med att det tvärtom är världen som tjänat BILJONTALS dollar på att injicera sig med vaccinet – som alltså varken hindrar smittspridning eller infektion.

– Vi har sparat den globala ekonomin biljoner dollar. Det är ett starkt incitament för innovation inför nästa pandemi, säger han till BBC och menar att en vaccindos inte kostar mer än ett mål snabbmat.

Vaccinkritiker – som tydligen tagit så mycket utrymme i debatten (trots att de tystats ned av media) att BBC känner sig nödgade att nämna dem – är ”rädda” människor, hävdar Bourla. Sluta vara rädda, är hans uppmaning till de som inte vill ta vaccinet. Att ta vaccinet är att göra det rätta, påstår Pfizer-chefen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program