Pfizer-bossen var själv tveksam till mRNA-vaccin

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: World Economic Forum/DoD photo-Lisa Ferdinando

Pfizers vd Albert Bourla var själv tveksam till att använda mRNA-teknik för att få fram ett effektivt vaccin. Det kändes ”kontraintuitivt”, men han lät sig till slut övertygas.

Det är i en intervju med Washington Post Live som Pfizers VD Albert Bourla berättar att det kändes ”kontraintuitivt” att producera ett vaccin som använde mRNA-teknik.

Det är alltså den teknik som Pfizers och flera andra covidvaccin bygger på.

Bourla har precis släppt en ny bok kallad ”Moonshot: Inside Pfizer’s Nine-Month Race to Make the Impossible Possible”, där han berättar hur det gick till när hans företag tävlade om att ta fram det första vaccinet mot covid-19.

Han var först själv tveksam till att använda mRNA-tekniken, eftersom man hade så liten erfarenhet av den och för att den aldrig hade använts i någon produkt innan. Och nu skulle den produceras till miljarder människor.

– Det var kontraintuitivt eftersom Pfizer behärskade, eller låt oss säga att vi hade mycket god erfarenhet och expertis av flera tekniker, som kunde ge ett vaccin. Vi var väldigt bra på det. Vi var väldigt bra på proteinbaserade vaccin, och många andra tekniker, säger han till Washington Post.

– mRNA var den teknik som vi hade minst erfarenhet av. Vi hade bara arbetat med detta i två år. Och mRNA var en teknik som aldrig hade levererat en enda produkt förrän den dagen. Inte vaccin, inte någon annan medicin. Så det var väldigt kontraintuitivt. Jag blev förvånad när de sa åt mig att detta var vägen vi skulle välja, och jag ifrågasatte det. Jag bad dem att motivera det. Men de var väldigt, väldigt övertygade att detta var rätt väg att gå.

Så till slut blev han övertygad, men det var ett ”mycket svårt beslut”, påpekar han.

Lyssna på intervjun:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program