”Pandemin” hindrade fem års mänsklig utveckling – FN varnar för våg av kriser

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

FN:s flagga

Världen befinner sig idag på 2016 års utvecklingsnivå. Det hävdar globalistorganisationen FN i en ny rapport. Så allvarliga är konsekvenserna av den så kallade pandemin. De senaste två åren har haft en ”förödande inverkan på miljarder människor runt om i världen”, förklaras det. Men kriserna är inte över, påstår FN. De avlöser varandra.

Det är FN:s utvecklingsprogram (UNDP) som nu släppt en ny rapport om världsläget.

Och det ser inte så ljust ut, enligt organisationen.

Den så kallade pandemin, som av makthavare användes för att stänga ner världen trots att det redan sommaren 2020 stod klart att covid-19 har en så låg dödlighet som 0,1 procent för personer under 70 år, har fått mycket allvarliga konsekvenser för mänsklighetens utveckling.

För första gången någonsin, på 32 år, har UNDP:s ”Human Development Index”, som sägs mäta länders hälsa, utbildning och levnadsstandard, sjunkit globalt två år i rad.

”Mänsklig utveckling har fallit tillbaka till 2016 års nivåer”, skriver FN.

”Omsvängningen är nästan universell eftersom över 90 procent av länderna registrerade en minskning i HDI-poäng antingen 2020 eller 2021 och mer än 40 procent minskade båda åren, vilket signalerar att krisen fortfarande fördjupas för många. Medan vissa länder börjar komma på fötter igen är återhämtningen ojämn och partiell, vilket ytterligare ökar ojämlikheten i mänsklig utveckling”, fortsätter rapporten.

– Det betyder att vi dör tidigare, vi är mindre välutbildade, våra inkomster sjunker, säger UNDP:s chef Achim Steiner till AFP.

Men det är inte bara pandemihanteringen som ställer till det.

”Kriserna” haglar i världen, säger FN.

”Världen slingrar sig från kris till kris, instängd i en cykel av brandbekämpning och oförmögen att ta itu med grundorsakerna till de problem som möter oss. Utan en kraftig kursändring kan vi vara på väg mot ännu fler bakslag och orättvisor”, varnar UNDP.

Att covid omedelbart ersattes av Ukrainakriget har gjort situationen ännu värre:

”De senaste två åren har haft en förödande inverkan för miljarder människor runt om i världen, när kriser som covid-19 och kriget i Ukraina slår efter varandra.”

Vidare varnar FN för att ”skikten av osäkerhet hopar sig och samverkar för att bringa livet i obalans på ett aldrig tidigare skådat sätt”.

Men samtidigt höjer man ett varningens finger för att ta till snabba lösningar, som att återgå till ”fossila bränslen”. Det skulle bara förhindra de ”långsiktiga systemförändringar vi måste göra”, hävdar Achim Steiner.

– Vi är kollektivt förlamade i att göra dessa förändringar. I en värld definierad av osäkerhet behöver vi en förnyad känsla av global solidaritet för att tackla våra sammankopplade, gemensamma utmaningar, fortsätter han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program