Pandemilagen förlängs i fyra månader: ”Obegripligt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Från dagens debatt i riksdagen. Foto: Riksdagen

Idag förlängdes den så kallade pandemilagen av riksdagen. Den förlängs i fyra månader, trots att en majoritet i riksdagen inte ville det, uppger TT.

Under onsdagen förlängde riksdagen den så kallade pandemilagen, som gör det möjligt att kraftigt inskränka svenskarnas friheter.

Lagen förlängs fram till den 31 maj, alltså i fyra månader. Samtidigt förlängs också lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

En majoritet ville dock inte förlänga lagen så länge, enligt TT, men på grund av ”lagtekniska skäl” går det inte att ändra på datumet.

Riksdagen måste därmed göra ett tillkännagivande om att regeringen ska presentera ett nytt förslag om bara två månaders förlängning, till den 31 mars.

Coronaviruset sprider sig visserligen ännu fort i landet. Men omikronvarianten är så mild att sjukvården inte blir särskilt belastad.

Moderaten Jan Ericson tycker beslutet om förlängd pandemilag är helt obegripligt.

”Tidigare idag meddelade jag offentligt att jag vid dagens omröstning inte kommer rösta för vare sig förlängd pandemilag eller utökad användning av vaccinpass. Jag meddelade detta till den moderata riksdagsgruppen igår”, skriver han på Twitter och fortsätter sedan efter omröstningen:

”Jag blev tyvärr inte en av dem som tjänstgjorde vid dagens votering, på grund av en covidbegränsad riksdag. Konstaterar att ingen yrkade på förslaget om utökad användning av vaccinpass. Därför blev det ingen omröstning om det. Dock fick regeringen två månaders pandemilag till. Obegripligt”, skriver han på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program