Svenskutvecklad pansarvärnsrobot till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil Royal Anglian Regiment (Instagram)

Svenskutvecklade Robot 57, som utvecklats av Saab Bofors Dynamics, kan komma att användas vid en militär konflikt i Ukraina. Storbritannien har beslutat att flyga in stora kvantiteter med denna pansarvärnsrobot till Ukraina, detta rapporterar Times.

Robot 57 är en pansarvärnsrobot som är lätt att använda och som kan hanteras samt bäras av en enda soldat. Många andra pansarvärnsrobotar skjuts ut från större vapenplattformar, men de har också möjligheter att bekämpa bepansrade fordon och stridsvagnar på flera tusen meters avstånd. BGM-71 TOW har till exempel möjligheter att bekämpa mål på över 3.000 meter, men behöver hanteras av fler soldater för att kunna grupperas och användas.

Foto: SGT Amber Robinson (U.S. Army)

Robot 57 kan bekämpa mål upp till 800 meter och skjuts från soldatens axel.

Foto: Maria Kvarnmarker (Försvarsmakten)

Pansarvärnsrobotar utgör ett mycket avancerat och farligt hot mot olika pansarfordon. Däremot finns det idag så kallade aktiva motmedel som kan detektera och bekämpa den typen av pansarvärnsrobotar. Ett exempel på ett sådant ryskt system är ARENA.

Tonläget mellan EU, NATO och USA på ena sidan samt Ryssland samt deras allierade på andra sidan fortsätter att vara spänt över frågan om Ukraina. Ryska trupper anländer i större formationer till Vitryssland, där vitryska och ryska trupper ska genomföra militärövningar. Vitryssland gränsar mot Ukraina och från Vitryssland minskas avståndet till Ukrainas huvudstad Kiev betänkligt.

Ryssland förnekar att man överväger att invadera Ukraina.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program