Sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader för mordet på Fredrik Andersson

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En 17-åring döms nu för mordet på Fredrik Andersson på ett gym i Stockholm i mars förra året. Påföljden blir så låg som sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader. Samtidigt frias tre män från medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

Idag kom domen mot den 17-åring som mördade 54-årige Fredrik Andersson på Delta gym i Stockholm den 28 mars förra året.

Andersson var inte den tilltänkta måltavlan utan ingrep för att stoppa gärningsmannen från att skjuta en annan person på gymmet.

”En svartklädd man med munskydd och pistol sprang in på gymmet och avlossade tre skott. Ett av skotten träffade en man i huvudet som avled av sina skador. Mordoffret hade såvitt känt inte någon hotbild mot sig och utredningen ger inte stöd för att han var det tilltänkta offret. Enligt åklagaren det var en annan man som befann sig på gymmet vid tillfället som var den egentliga måltavlan”, skriver Stockholms tingsrätt.

Efter skjutningen sprang gärningsmannen ut från gymmet, hoppade in i en bil och åkte till en lägenhet utanför Stockholm. På bilen fanns DNA från 17-åringen och i lägenheten hittades mordvapnet samt ett munskydd med DNA från både förövaren och mordoffret.

Gärningsmannen döms inte bara för mord utan också för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt rätten är det ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen den 20 mars 2022 kastat in en handgranat på en restaurang i centrala Stockholm. Vidare döms han för grovt vapenbrott.

Påföljden för 17-åringen, som förnekar brott och som vid tillfället var 16 år, bestäms till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader, enligt tingsrätten.

”Det samlade straffvärdet för brottsligheten hade för en vuxen person uppgått till 18 år”, påpekar domstolen, som är enig i sin bedömning.

Det hade alltså blivit ett betydligt strängare straff om förövaren varit vuxen.

I sociala medier är många upprörda över domen.

”Det kallblodiga mordet på oskyldige Fredrik Andersson gav ynka 2 år och 11 månader i sluten ungdomsvård. Ett jävla hån mot hans anhöriga”, skriver en person på Twitter.

Texten uppdateras.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program