Västvärlden på väg mot diktatur – införde ”tankepolis” under covid

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Internet skulle säkra informationsutbytet över hela världen och vara ett verktyg för frihet. Men nu försöker makteliten stoppa detta, och i stället förvandla internet ”till ett instrument för censur och social kontroll”, enligt journalisten Matt Taibbi.

Under torsdagen frågades journalisten Matt Taibbi ut i den amerikanska kongressen om de så kallade Twitter-filerna, som avslöjar hur myndigheter och sociala medie-jättar som Twitter arbetade för att tysta debatten under covid.

Matt Taibbi är alltså den journalist som via en ”källa” i slutet av förra året fick frågan om han ville granska Twitter-filerna.

– Att säga att detta väckte stort allmänt intresse skulle vara en underdrift, förklarar han. Min dator såg ut som en spelautomat. Bara den första tweeten om blockeringen av Hunter Biden-nyheten registrerade 143 miljoner visningar och 30 miljoner engagemang.

Internet skulle demokratisera utbytet av information globalt, var tanken från början. Det skulle omöjliggöra alla försök att kontrollera informationsflödet, enligt Taibbi. Men Twitter-filerna avslöjar i stället ett massivt försök från maktelitens sida att ”förvandla internet till ett instrument för censur och social kontroll”, förklarar han vidare.

– Tyvärr verkar vår egen regering spela en huvudroll.

Detta görs med hjälp av massiva listor som innehåller namn på tiotusentals personer vars åsikter eller sympatier anses vara ”misinformation”, ”desinformation” eller ”felinformation”.

– Den senare termen är bara en eufemism för ”sant men obekvämt”, säger Matt Taibbi.

Personerna stängs sedan ofta av från plattformar. Att skapa sådana listor ”är onekligen en form av digital McCarthyism”, menar journalisten.

Men människor deplattformeras inte bara från sociala medie-plattformar, utan även från bland annat betalningstjänster som PayPal och crowdfunding-sajter som GoFundMe.

– Vi upptäckte att Twitter, Facebook, Google och andra företag utvecklade ett formellt system för att ta emot modererings-”förfrågningar” från varje hörn av regeringen: FBI, DHS, HHS, DOD, Global Engagement Center at State, till och med CIA, fortsätter Matt Taibbi. För varje statlig myndighet som skannade Twitter fanns det kanske 20 kvasiprivata entiteter som gjorde detsamma, inklusive Stanfords Election Integrity Project, Newsguard, Global Disinformation Index och andra – många finansierade med skattepengar.

Enligt Taibbi är detta censursystem som utvecklats en ”skrämmande mekanism” som utan rättsprocess används för att straffa människor.

Och media, som Taibbi påpekar borde vara folkets sista försvarslinje, ställde sig på maktelitens sida och deltog i förtrycket. Togs en dissident inte bort från en plattform, som Twitter, blev det medias uppgift att hetsa företaget att vidta åtgärder mot personen.

Media blev, säger Taibbi, en effektiv arm ”av ett statligt sponsrat tankepolissystem”.

Det han beskriver låter som en diktatur. Eller som ”1984”.

– Varje erfaren journalist vet att experter ofta har fel från början, och ibland till och med ljuger. Faktum är att när elitens åsikter är för mycket synkroniserade kan detta i sig vara en röd flagga. Vi såg precis det gällande teorin att covid läckte från ett labb. Många av de institutioner som vi nu undersöker markerade initialt idén att covid kom från en labb som ”desinformation” och en konspirationsteori. Nu tar tydligen även FBI det på allvar.

– Det är inte möjligt att omedelbart komma fram till sanningen. Det börjar dock bli tekniskt möjligt att omedelbart definiera och genomdriva ett politiskt samförstånd online, vilket jag tror är vad vi ser. Detta är ett allvarligt hot mot människor av alla politiska övertygelser.

Så här svarade han också:

– Så sent som igår hittade vi en tweet från Virality Project från Stanford University som samverkar med ett antal statliga myndigheter och Twitter, där de uttryckligen pratar om att censurera berättelser om verkliga vaccinbiverkningar och andra sanna historier som de kände uppmuntrade tveksamhet. De anser att vanliga människor inte kan hantera svåra sanningar, så de tycker folk behöver skötare för att skilja ut saker som är kontroversiella och svåra för dem.

Demokraterna försökte få Matt Taibbi att avslöja vem hans källa är – att det skulle vara Twitters vd Elon Musk personligen – men journalisten vägrade säga det.

Klipp:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program