Ovaccinerade riksdagsledamöter ska bära FFP2-masker

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nya smittskyddsrekommendationer i riksdagen uppmanar nu ovaccinerade ledamöter att bära säkerhetsklassade andningsskydd i kammaren, uppger DN. Detta ska skydda mot covid-19, påstås det.

Den senaste tiden har det varit en medial häxjakt på ovaccinerade riksdagsledamöter.

Bland annat har Aftonbladet kartlagt hur många ledamöter som är fullvaccinerade, något tidningen fått häftig kritik för. Då visade det sig att flera SD-politiker i riksdagen inte hade injicerat sig med läkemedelsjättarnas substans mot covid-19.

Samtidigt har Centerpartiet krävt svar på hur många i riksdagen som vaccinerat sig.

Nu har Riksdagsförvaltningen uppdaterat sina smittskyddsrekommendationer.

En av rekommendationerna är att riksdagens gruppledare ska uppmana ovaccinerade ledamöter att ta på sig säkerhetsklassade andningsskydd av FFP2-typ i kammaren för att ”skydda sig själv och andra” mot coronasmittan.

Men även vaccinerade riksdagsledamöter kan bära dem, eftersom det så kallade vaccinet tydligen inte garanterar skydd mot covid-19.

– Uppmaningen gäller dem som är ovaccinerade, men även andra personer, till exempel om man är vaccinerad men tillhör en riskgrupp eller kanske har en nära anhörig som tillhör en riskgrupp kan ta ett andningsskydd om man vill känna sig extra skyddad, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson till Dagens Nyheter.

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge är kritisk till de nya råden och tycker att de utmålar ledamöterna mot varandra beroende på medicinsk status.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program