Otydliga besked kring kärnkraft från regeringen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Jens Persson/Regeringskansliet

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) öppnar upp för ny kärnkraft i Sverige, i en intervju till SvD. Detta trots att statliga Vattenfall vid årsskiftet lade ner Ringhals 1 som skulle ha kunnat fortsätta att drivas. Tidigare har miljöminister Annika Strandhäll sagt att kärnkraft inte är framtidens melodi.

Det svajar ordentligt vad gäller regeringens besked i energifrågan, mitt under pågående energikris. Det har kommit tre olika besked på mycket kort tid vad gäller kärnkraften. Först ut var den nytillträdda statsministern Magdalena Andersson (S) som deklarerade att kärnkraften ska vara en del av ”klimatomställningen”. Något som den nya miljöministern Strandhäll strax därpå menade inte var fallet.

– Det är inte framtidens melodi att förlita sig på en energikälla som vi fortfarande idag inte har hittat smarta lösningar för att ta hand om, sa Strandhäll till Expressen.

Samtidigt som Strandhäll menade detta tog hon och regeringen beslut om slutförvar av kärnavfall. Något som hon alltså först menade inte var möjligt att ta hand om. Energiminister Farmanbars senaste uttalande om att det kan komma att öppnas för ny kärnkraft innebär att regeringen under mycket kort tid gett två olika besked i frågan vid tre tillfällen. Vidare har regeringen och statliga Vattenfall vid tidigare tillfällen ljugit om att Ringhals 1 inte gjort de investeringar som krävs för att kunna drivas vidare. Vilket de menade var anledningen till att Ringhals 1 lades ner.

Det är inte bara inom energipolitiken det kommer olika besked från regeringen. Även i näringspolitiska frågor kommer två olika bud. Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson sa nyligen i en intervju till TT att regeringen kunde tänka sig att förenkla för gruvbolagen att öppna nya gruvor. Återigen kontrasignalerade Strandhäll en ministerkollegas uttalande. Hon menade istället att Sverige fortsatt ska ställas mycket tuffa miljökrav på gruvbolagen för att få öppna nya gruvor.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program