Finland slopar vaccinpassen: ”Fungerar inte längre”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vaccinpassen fungerar inte mot covismittan och är inte ett säkert skydd. Det konstaterar nu Finlands regering, uppger SVT.

Finland är ett av de många länder som infört covidpass i samhället.

Men nu slopar man passen, tillfälligt åtminstone fram till den 17 januari.

Bakgrunden är den nya virusmutationen omikron, som enkelt tar sig förbi vaccinen. Den rentav ”blåser rakt igenom vaccinet, oavsett om du är trippelvaccinerad”, enligt den amerikanske vaccinforskaren Robert Malone.

– Den nya varianten är så lättöverförd att idén med att de som kan visa upp ett coronapass inte är smittad, inte längre fungerar, säger Markku Tervahauta, generaldirektör för institutet för hälsa och välfärd, till Dagens Nyheter.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid KI, är inte förvånad av Finlands beslut.

– Vi har hamnat i ett läge nu där vi inte vet säkert vem som är immun och vem som kan smitta och inte. Det beror på att skyddet mot smitta med omikron är klart sämre, även för dubbelvaccinerade, säger han till Svenska Dagbladet och påpekar att vaccinpassen riskerar ge en falsk trygghet.

I stället inför Finland nya restriktioner och stänger delvis ner samhället igen. Bland annat tvingas barer stänga klockan 18 och restauranger klockan 20.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program