NATO splittrat i Ukraina-frågan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Turkiet riktar en uppmaning till Ryssland och västmakterna att hitta en konstruktiv väg framåt i Ukrainafrågan, skriver AFP. Ingen tjänar på ”ensidiga krav”, säger landets utrikesminister Mevlut Cavusoglu. NATO-länderna är alltmer splittrad i den infekterade Ukraina-konflikten.

Förutom NATO-landet Turkiets uppmaning som riktar sig mot båda sidor, har även NATO-medlemmen Bulgarien tidigare nekat specialförband från NATO att gruppera i landet. Anledningen var att Bulgariens regering inte ville skapa mer spänning i regionen.

– För att något förslag ska kunna accepteras, måste det accepteras från båda sidor. Ryssland har några förslag. Men kanske Nato vill ha samma slags garantier från Ryssland. Det är inte en ensidig fråga, säger Cavusoglu.

Turkiet har under en längre tid försämrat sina relationer med både västmakterna och även med Ryssland. Den ryska regimen har varit mycket missnöjda över att att Turkiet sålt drönare till Ukraina, som Ryssland menar kan användas i konflikten mot de proryska separatisterna i östra Ukraina som stöds militärt av Ryssland. Nedskjutningen av ett ryskt stridsflygplan som skedde under höjden av inbördeskriget i Syrien skapade också enorma spänningar mellan länderna.

Turkiet har också lyckats retat upp USA genom att köpa det avancerade robotförsvarssystemet S-400 från Ryssland, något som innebar att USA utsatte det allierade landet Turkiet för sanktioner och Turkiet fick heller inte köpa in det amerikanska stridsflygplanet F-35 som planerat.

Hur Turkiets utspel kommer att påverka de planerade förhandlingarna mellan USA och Ryssland återstår att se, men Turkiet är ett av de militärt starkaste länderna inom NATO. Landet ligger dessutom mycket strategiskt till då landet ligger mellan både Europa, Mellanöstern och Kaukasus. Turkiet är således en viktig allierad till USA i deras strävan om att bibehålla sin dominans i världspolitiken.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program