Oljepriset skenar – och det kan bli mycket värre

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA vill se ett handelsförbud med rysk olja. Beskedet har fått oljepriserna att skena. Men det är bara början. Ett handelsembargo skulle innebära enorma problem och leda till höga priser på allt möjligt.

I helgen sade USA att man vill ha embargo mot rysk olja. Länder skulle alltså inte få köpa olja från Ryssland.

Därefter har oljan skenat till närmare 140 dollar per fat, den högsta nivån sedan 2008, uppger GP. 2008 låg oljepriset på 147.50 dollar per fat.

Och nu finns det inget tak på hur högt priset kan nå, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken till TT. Ett handelsförbud skulle leda till ”extrema priser”.

– Det blir elände överallt, och det är inte bara oljepriser som stiger. Även råvaror, som nickel till rostfritt stål, andra metaller, och även matpriser. De kommer stiga mycket, heter det i TT.

Ryssland är världens näst största producent av olja, efter Saudiarabien, med en produktion på fem miljoner fat per dag. Ett handelsförbud skulle få enorma konsekvenser.

Samtidigt föll idag Stockholmsbörsen kraftigt med fyra procent. Detta på grund av oron att ett ökat oljepris kan sänka tillväxten i landet.

Och den svenska kronan rasar både mot dollarn och euron. Dollarn har ökat kraftigt till 9,96 kronor, och euron ligger på 10,84 kronor. Kronan har inte varit så svag på 20 år.

En liter bensin i Sverige kostar nu över 22 kronor, och dieseln närmar sig 26 kronor. Cirka 60 procent av priset utgörs dock av skatt. Även den så kallade reduktionsplikten – vilken innebär att biodrivmedel måste blandas i bensin och diesel med det påstådda syftet att minska ”koldioxidutsläpp” – leder till högre priser för konsumenten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program