Äldre stridsflyg ska doneras från Polen till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Diskussioner om att Polen med flera östeuropeiska länder skulle lämna över stridsflygplan av modellerna MiG-29 och Su-25 har pågått en längre tid enligt fler medier.

NATO:s nej följdes då även upp av nej från Polen, Bulgarien och Slovakien som var de aktuella givarländerna. Anledningen då var oro att det skulle kunna eskalera situationen mellan västmakterna och Ryssland. Rysslands president Vladimir Putin har vid flera tillfällen framfört förtäckta kärnvapenhot och deklarerat att om västmakterna intervenerar i Ukraina på ett för omfattande sätt kan kriget utvidgas.

MiG-29 och Su-25 är stridsflyg som Ukraina använde innan kriget i Ukraina startade, därför är de ukrainska stridspiloterna tränade på dessa typer av stridsflyg. För tillfället är det bara Polen som verkar ha ändrat sig och därmed vara redo för att överlämna stridsflyg till Ukraina, enligt uppgifter från Politico. Det blir då enbart MiG-29 som ska levereras, totalt 28 stycken. Inga indikationer på att Slovakien eller Bulgarien skulle ha ändrat ståndpunkt har noterats. Som kompensation ska Polen erhålla modernare stridsflyg av typen F-16 av USA. Polen har även denna typ av stridsflyg i sitt flygvapen.

Foto: Faksimil ukrainska försvarsministeriets Youtube-kanal

MiG-29 är ett jaktflygplan och Su-25 är ett attackflygplan. Båda utvecklades under 70-talet introducerades under 80-talet i det sovjetiska och dess satellitstaters flygvapen. Ukraina har sedan en tid påbörjat vidareutveckling av sina MiG-29-stridsflyg, till att bli ett så kallat mulitroll-plan, som både kan utföra jakt- och attackuppdrag.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program